· · Komentari: 0
LEKOVITA PRIRODA

SPASONOSNO ulje za ŽENE: Što pre ga napravite, jako je dobro za sve vrste ženskih oboljenja

Što ga pre napravite

1615379598_26052a009efaab06033a02ccfbaebac4e4ee6873.jpg
Foto: Depozit

Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi delovi se mogu koristiti za lečenje. NJegovo mlado lišće, odlična je proletnja detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina.

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa.

Korenu maslačka pripisuje se najveće lekovito značenje. On detoksicira jetru i tako podržava zdravlje celokupnog organizma, ispijanje čaja od korena može doneti izečenje od hepatitisa B već za 6 nedelja.

Cvetovi maslačka sadrže antioksidanse; leče bolove; leče grčeve u želucu; smanjuju depresiju; sadrže helenin koji poboljšava noćni vid; sadrže vitamin A i B12.

U našim krajevima cvetovi maslačka često se koriste za pripremu hvaljenog sirupa protiv kašlja. Ali na primer u korejskoj narodnoj medicini cvetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Najbolje ulje za cistične i otečene, bolne dojke:

U Americi je popularno ulje od cvetova maslačka koje je izuzetno hvaljeno protiv bolova od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima. Iako se kod nas je slabo praktikuje njegovo pripremanje, ulje maslačka uvek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko delovanje.

Maslačak je uopšteno povoljan za ženska oboljenja, a naročito za sprečavanje i lečenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem. Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvetovi imaju posebno delovanje na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osećanja. Kada se redovno aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osećaj dobrostanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.

Pročitajte još:

Napravite same: Maske za kovrdžavu kosu od kokosovog ulja (RECEPT)

NAPRAVITE VLASTITI OSVEŽIVAČ PROSTORA: Trebaju vam dva proizvoda i par minuta (VIDEO)

Esencijalna ulja u službi lepote i nege: Koja ulja su najbolja protiv bora na koži

Kao jedan od glavnih krivaca nastanka dobroćudnih bolesti kod žena je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi. Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tečnošću koje tokom menstrualnog ciklusa menjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvetova maslačka kombinuje s uljem korena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mlečne žlezde i smanjiti ciste u grudima. Cvetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primena pomaže kod bolesti poput psorijaze.

Ulje cvetova maslačka može se koristiti za masažu celog tela i za smanjivanje napetosti u čitavom telu.

Ulje od maslačka – Potrebno je:

Cvetovi maslačka, kvalitetno hladno ceđeno ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, susama ili ulje semena grožđa).

Ispunite pola do dve trećine male tegle s cvetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promešajte smesu da izađu mehurići vazduha.

Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. Ostavite teglu na sunčanom toplom mestu dve nedelje ili dok cvetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procedite ulje u sterilizovanu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom i tamnom mestu.

                                           Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.