· · Komentari: 0
JEDINSTVENO

U ČAČKU postoji SPOMENIK koji je JEDINSTVEN u svetu i svi mu se KLANJAJU (FOTO)

Iznad spomen-kosturnice i večne kuće na spomeniku nalaze se i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda

1600863896_1.JPG

Kada dođete u Čačak pored svih znamenitosti koje bi trebalo da vidite, neizostavan je i odlazak na groblje.

Možda vam zvuči zastrašujuće, ali na čačanskom groblju se nalazi spomenik koji je jedinstven u svetu.

Na Gradskom groblju u Čačku je spomen-kosturnica podignuta 23. septembra 1934. godine, ratnicima koji su poginuli za vreme Balkanskih i Prvog svetskog rata, na području Čačka.

Na spomeniku su uklesani simboli četiri verske zajednice: pravoslavne, katoličke, islamske i jevrejske i predstavlja jedinstven primer poštovanja prema ratnicima svih nacija i religija, i u ratu i u miru.

Tu počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. 

Čačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

Spomenik koji miri i ujedinjuje, makar u smrti.
Skrnavljenje spomenika
Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

Iznad kosturnice, po zamisli čačanskog inženjera Isidora Janjića, kamenorezac Frančesko Berbelja, takođe iz ovog mesta, sagradio je piramidu od plavog kamena, dopremljenog iz svog majdana u Jeminskoj steni.

Na svakoj strani postavljena su četiri različita amblema: pravoslavni krst, katolički krst, islamski polumesec i jevrejska šestokraka Davidova zvezda.

Pročitajte još: NIKADA se NE BUDITE alarmom telefona, jer upadate u ZAMKU!

Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata.

Sahranjivanje je završeno 5. avgusta 1934. godine, simboličnim prenosom posmrtnih ostataka trojice vojnika. Uz Betovenov „Posmrtni marš“ povorka je iz grada krenula ka spomen-kosturnici. 

Spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časka 1934. godine, uz prisustvo predstavnika poslanstava Francuske, Engleske, Belgije, Italije, Nemačke, Bugarske, Rumunije i Turske, kao i sveštenika sve četiri vere.

Pročitajte još: Ovo će vas OČARATI! Kreativnost i umetnička dela stvorena na LIŠĆU (FOTO/VIDEO)

Obnovljen je i ponovo otkriven 2007. godine, a iste godine proglašen je i spomenikom kulture.

Čačani još uvek na ovom mestu pale voštanicu u znak sećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu.

Nedavno je ovaj spomenik obišao i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri koji je tu svoju posatu okačio i na svoj zvaničan tviter nalog, napisavši:

- Dok stojim na mestu večnog počinka vojnika iz Drugog svetskog rata sa obe strane fronta još sam sigurniji u to da, iako još bole ružna sećanja na prošlost, možemo zajedno da gradimo bolji svet u sadašnosti, za nas, našu decu i sve generacije koje će doći iza nas u budućnosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.