Oglas
· · Komentari: 0
VOĆE

Sprečava NESANICU, uklanja ZADAH i mnoge druge bolesti, a evo i RECEPTA

Dunja važi da je najbolji jesenji lek. Od ove voćke lekoviti su i listovi i semenke, a posebno sok i sirup koji se prave od ovog ploda.

1602054126_quince-1758170_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja savetuje anemičnima, kao i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože.

Dunja se upotrebljava i za ublažavanje upale sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i protiv obilnih menstruacija.

Pročitajte još: Vreme za za jesenju VITAMINSKU BOMBU? SIR ovog voća obezbeđuje ČELIČNO ZDRAVLJE

Čaj od dunjinih semenki uspešno leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah.
Od listova dunje pravi se čaj koji je odličan prirodan lek za zaustavljanje dijareje.

Da biste smirili kašalj, disajne tegobe, promuklost i ublažili simptome bronhitisa, osim soka od ploda dunje može da pomogne i čaj. Operite, očistite i presecite dunju na četiri dela. Odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenili boju.

Puna je vitamina
Od vitamina dunja ima najviše vitamina C, ali i veliku količinu karotena, vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom.
Čaj od dunja smiruje kašalj, bronhitis, grlo...

Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite i pijte u gutljajima tokom celog dana.

Lek protiv kašlja i upale disajnih puteva možete da napravite i od semenki. Izdrobite pet semenki i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.

Pročitajte još: Jedite ga, MAŽITE, pijte, jer SMANJUJE BORE!

Tegobe sa varenjem možete lako eliminisati sokom od dunja. Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.
Melem od semenki dunje može da bude od pomoći za lečenje blažih opekotina i rana. Izdrobite 10 g semenki, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas