· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Srbi, danas slavimo TOMINDAN! Evo zašto se kaže kad je SVETI TOMA, sedi doma!

Danas se obeležava krsna slava kojom se slavi ime Svetog apostola Tome, najveća esnafska slava u Srba

1603037649_Sveti-Toma.jpg
Foto: SPC

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Tomindan, veliki crkveni praznik posvećen jednom od dvanaest Svetih apostola, Svetom apostolu Tomi. Prema broju vernika koji današnji dan slave kao krsnu slavu, nalazi se na dvanaestom mestu kod Srba, a obzirom da je ponedeljak, na trpezama su mrsni obroci. 

Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

Za ovaj veliki crkveni praznik vezuju se brojini narodni običaji, koji se razlukuju od predela zemlje u kojima se obeležava kao zaštitnik porodičnog doma.

Tomindan je dan posvećen Svetom apostolu Tomi. Ovog apostola zovu i "neverni Toma", jer nije poverovao u Vaskrsnuće Gospoda. Prema crkvenom predanju, Isus Hristos se ponovo javio učenicima, a Tomi posebno obratio da pruži ruku i dodirne mu rebro, tako da više ne bude neveran.

Pročitajte još: LUČIĆ otkrio: NOVINARKA "TREĆEG OKA" doznala šta je zajednički CILJ Trampa i Putina

Toma je  važio za vrednog i radnog, on se smatra zaštitnikom raznih zanatlija.

Toma nije bio samo neveran, već je i sa vremenom imao problema. Ostalo je zapisano u crkvenim knjigama da je jedini od dvanaest apostola koji je zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice, pa je na njegovo insistiranje otvoren grob. Tada se videlo da je njen grob prazan, da se Bogorodica vaznela na nebo, i da je u grobu ostao samo sveti pokrov koji je kasnije prenesen u crkvu u Carigradu.

Širio hrišćanstvo
Veruje se da je on bio jedini od svih apostola koji je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva. Širio je hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji, a stigao je i do daleke Indije, gde je navodno umro mučeničkom smrću.

Pročitajte još: U Beogradu postoji knjiga od LJUDSKIH KOSTIJU i potpis poslednjeg PRAVOSLAVNOG CARA: Evo priče!

Širom Srbije i sveta, u kojima žive pravoslavni vernici, Tomindan se slavi kao krsna slava. Poznat je i kao esnafska slava, koju obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Pročitajte još: Okrugla i obla OSTRVA u Atlantiku i Pacifiku se POJAVLJUJU i NESTAJU, a sve se PREPRIČAVA

Toma je  važio za vrednog i radnog, on se smatra zaštitnikom raznih zanatlija. Veruje se da je Sveti Toma zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja, a predanje kaže da  je jednom pred njega izašao đavo u obliku lepe devojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario sečivom u kamen i otupio svoju sekiru.

Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola. 

Narodna verovanja

U nekim krajevima Srbije veruje se da ovaj svetitelj štiti domaćinstvo od vukova. Srbi veruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom.

Pročitajte još: U Beogradu postoji knjiga od LJUDSKIH KOSTIJU i potpis poslednjeg PRAVOSLAVNOG CARA: Evo priče!

Srbi veruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svetu mogao da donese i drugi potop, ali u tome ga koči Presveta Marija, koja ga nadgleda.

Na Tomindan koji nije crveno slovo se obično nikud ne ide i postoji izreka "Sveti Toma, sedi doma".

Dok se u nedelju po Uskrsu slavi događaj vezan za "neverovanje" Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.