Oglas
· · Komentari: 0
DEDA MRAZ

Srbija je Jarac, a to znači tradicija. Sveti Nikola je SATURN i evo šta nam donosi

Svi verski praznici i svaki svetac je predstavljeni su simbolikom, a Sveta Petka je Pluton i Mesec.

1608908803_DedaMraz.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Znak Jarac i njegov vladar Saturn prirodni su vladari desetog polja horoskopa koje, između ostalog, simboliše krajnji cilj života, sve zasluge i nagrade, ali i padove i kazne.

Početak ovog znaka obeležen je dolaskom Sunca do tačke zimskog solsticija, drugim rečima, zimske kratkodnevice. Ono na ovom stepenu stagnira tri dana, nakon čega se 24. decembra konačno pomera jedan stepen severno i ovaj trenutak vekovima se slavi kao pobeda života, Sunca, nad silama mraka.

Pročitajte još: Era Vodolije: Novi svet počinje da se rađa u januaru, a SAD u tome neće učestvovati!

Zna se da je Deda Mraz, ovakav kakvog ga danas poznajemo, komercijalna varijanta svog preteče Svetog Nikole, Božić Bate. Uloga ovog sveca u božićnim praznicima je usko povezana sa osnovnom astrološkom simbolikom koju Saturn i znak Jarca predstavljaju.

Sveti Nikola je Saturn
U astrološkom učenju svaki svetac  je predstavljen određenom simbolikom. Tako je, na primer, Sveta Petka predstavljena Plutonom i Mesecom, a Sveti Arhangel Jupiterom. U toj simbolici Svetog Nikolu predstavlja planeta Saturn.
Poklone i kazne dele Saturn sa belom bradom i Mars u crvenom odelu.

Pa tako Deda Mraz, starac sa sedom kosom i bradom (slika Saturna - star čovek, sed), u crvenom odelu (planeta Mars je u znaku Jarca egzaltiran, pa otud crvena boja), donosi poklone (Saturn je egzaltiran u Vagi - pokloni). Darove deli deci koja su bila poslušna, vredna i strpljiva, što je osnovna simbolika ove planete, a to je sistem setve i žetve, discipline i kazne.

Znajte da Božić ne sme da prođe bez poklona!

Srpska tradicija i astrologija Foto: Vojislav Danilov

Ova uprošćena zakonitost Saturna ima dubinu u svim vidovima života. Bogata trpeza, praznici i sve ono što slavimo tokom božićnih praznika u osnovi je poteklo iz paganskih običaja slavljenja prirode.

Pročitajte još: Uran u Biku u januaru donosi finansijski ZEMLJOTRES: Da li treba ulagati u zlato i KRIPTOVALUTE?

Srbija je Jarac
Srpska pravoslavna crkva koristi stari kalendar, pa se zbog toga Božić slavi 14 dana kasnije. Ovu činjenicu potkrepljuje astrološki podatak da je Srbija predstavljena znakom Jarca, jer on simboliše sporost, tradiciju, prošlost i vreme. Zbog jarčevske konzervativnosti, srpsko pravoslavlje zadržalo je autentični način obeležavanja svih, pa i ovog praznika.

Danas, u moderno doba, ova simbolika manifestuje se u vidu slavlja i međusobnog čašćavanja, kako među decom tako i među odraslim ljudima. Bilo da su u pitanju poslovne relacije ili familijarne, Božić ne sme proći bez poklona i nagrada. Ovo su dani kada se rekapitulira učinjeno i donosi ocena koliko su prošlogodišnja “setva i žetva” bile uspešne.

Bogata trpeza je važan simbol raskoši...

Znamo da među Srbima nije naglašen običaj kupovine poklona, ali je, s druge strane, važno da se taj dan ritualno dočeka sa bogatom trpezom, pečenicom i svim onim simbolima raskoši.

Pročitajte još: TUMAČENJE SNOVA! Šta znači sanjati mrtvaka ili pokojnika?!

Mnoga domaćinstva štede tokom godine, jer se nekada smatralo velikom brukom nemati obilje hrane na stolu na ovaj veliki praznik. Naime, to je značilo da su domaćin i ukućani bili lenji i nesposobni tokom minule godine, pa zbog toga nisu imali letine kako bi ugojili Božićnu pečenicu, prase.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas