Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

SREĆA traje kratko, drugo osećanje je PRAVA STVAR

Često sreću poistovećujemo sa zadovoljstvom.

1598693470_Depositphotos_12765221_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Kada ostvarimo određene ciljeve mislimo da smo srećni, međutim to samo doprinosi našem osećaju zadovoljstva. Reč je o potpuno različitim osećanjima, a ono što im je zajedničko je užitak i radost.

Pročitajte još: Da li znate kako je nastao ČUVENI SIMBOL digitalne komunikacije? Ovo je kratka istorija „SMAJLIJA“ (VIDEO)

Istraživanja su pokazala da se reč sreća najčešće koristi u opisu nečije ličnosti, gde se pojedinac karakteriše kao srećna osoba. Definicije su različite, a američki klinički psiholog i terapeut Dženifer Gutman objasnila je razliku između ova dva pojma:

- Sreća se javlja kad osetite nešto posebno što vam donosi radost. Tada se oslobađa neurotransmiter dopamin i podiže nam raspoloženje. Ali takvo raspoloženje nije dugotrajno. Zadovoljstvo je dugoročniji osećaj koji utiče na raspoloženje, dok je sreća trenutno stanje.

Zadovoljstvo je dugotrajniji osećaj od sreće.

Zadovoljstvo je osećaj koji možemo da iskusimo u dužem vremenskom periodu, a rezultat toga je "kolekcija" životnih iskustava i proživljenih emocija. Gutmanova kaže da je zadovoljstvo uravnoteženije i dugoročnije stanje jer ne zavisi od neurotransmitera.

Mnogi se verovatno pitaju šta je važnije? Psiholog Dženifer Gutman ističe da se sreća i zadovoljstvo prepliću i većina oseća zadovoljstvo u svakodnevnom životu, pa ono ponekad preraste u sreću. Sreća je dostižna ali kratkotrajna.

Pročitajte još: Izbor kafe opisuje vaš karakter: Ovu vrstu konzumiraju psihopate

Zadovoljstvo životom se često povezuje sa pozitivnim psihičkim i mentalnim stanjem, i doprinosi zdravlju celog organizma. Druga istraživanja pokazuju snažne osobine ličnosti povezane sa velikim životnim zadovoljstvom. Drugim rečima, ako ste svesni osećaja zadovoljstva, to vas može usmeriti na pozitivan put.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas