· · Komentari: 0
TINEJDžERI

Srpska omladina REDOVNO PIJE, izlazi na INTERNETU, a ŠTA MISLE o svom životu?

Studija Svetske zdravstvene organizacije pokazala da su adolescenti u Srbiji među najzadovoljnima svojim životom u Evropi.

tinejdzer.jpg
Foto: Piksabej

Verovali ili ne, ali dečaci i devojčice pubertetskog uzrasta u Srbiji su, sa vršnjacima iz Albanije i Severne Makedonije, u samom vrhu Evrope po zadovoljstvu sopstvenim zdravstvenim stanjem. Naši klinci su i, sa decom iz Severne Makedonije, Kazahstana, Moldavije, Rumunije, Jermenije i Azerbejdžana, najzadovljniji svojim životom!

Pročitaje još: Postoji dobar RAZLOG! Ako vam dete USTAJE RANO - radujte se!

Velika studija Svetske zdravstvene organizacije pokazala je da su dečaci iz Srbije pri vrhu  evropske tabele i po tome koliko često su se, prema sopstvenim tvrdnjama bavili umerenim ili težim fizičkim ativnostima.

Već su se opijali
Petnaestogodišnjaci su priznali da mnogo piju, a 20 odsto njih je  bilo pijano dva ili više puta u životu. NJih 15 odsto je priznalo da su bili pijani u proteklih mesec dana.
Srpski tinejdžeri tvrde da su fizički aktivni.

Pokazalo se i da su srpski tinejdžeri, oba pola, iznad evropskog proseka po konzumaciji alkohola i cigareta. Tačnije, pada konzumacije alkohola i pušenja kod evropske dece, ali ne i kod  dečaka uzrasta 15 godina.

Marina Brašić Foto: Lična arhiva
Mnogo puše, a tek što piju...

Deca iz Srbije, već od 11, a pogotovo sa 15 godina, sa vršnjacima iz Severne Makedonije i Italije "drže" prva tri mesta u Evropi po tome koliko često elektronski komuniciraju sa prijateljima i poznanicima. Za razliku od naših tinejdžera, na samom začelju su deca iz Nemačke, Češke i Azerbejdžana.

Naši tinejdžeri koriste internet više od ostalih.

- Deca u Nemačkoj i ostalim zapadnoevropskim zemljama ne smeju u školu da nose mobilne telefone, dok je našima dozvoljeno i to je normalno, jer ne možete da zaustavite moderne tehnologije - kaže Marina Brašić, specijalni pedagog i psihoterapeut.

Ona smatra da je pogrešno adolescentima zabranjivati upotrebu modernih tehnologija, jer će je se vremenom zasititi i naučiti kako da je koriste. Brašićeva ima predlog za roditelje:

Naučite sleng koji koriste deca!

- Ne treba zabranjivati upotrebu kompjutera i telefona, ali treba uvesti pravila ponašanja i roditelji moraju da se obuče da ih koriste isto kao i deca, povremeno ih proveravaju ih i da nauče da koriste njihov sleng - ističe Brašićeva.

Svaki deseti žrtva
Anketa je pokazala da je među deset evropskih školaraca, najmanje jedan u prethodna dva meseca bio žrtva takvog nasilja.

Pročitajte još: OPREZ! Nikada dete ne prekidajte NAGLO u toku igrice, može se negativno odraziti NA ZDRAVLJE

Po odogovorima na niz pitanja o tome da li su imala loša iskustva na društvenim mrežama, deca iz Srbije su u evropskom proseku, a najgora su iskustva, sa simptomima sličnim zavisnosti, po sopstvenim izjavama imali maloletnici uzrasta 13 i 15 godina sa Malte i iz Španije.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.