· · Komentari: 0
SAVET

Šta da radite kada se srce UZLUPA? Prvi savet je: Sedite!

Ukoliko nekad osetite da vam u trenucima mirovanja srce pojačano kuca ili čak preskače, ne znači da ima razloga za brigu.

1613984126_Depositphotos_84502200_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Jer, možda je u pitanju samo prolazna reakcija usled uzbuđenja, straha, nagle promene položaja tela... Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.

Pročitajte još: Dr Mirjana Mitrović kaže da modrice nisu retkost, ali su opasne ako na telu imate i OVE simptome

Foto: Depozit

Međutim, postoje i one koje bi trebalo da se tretiraju lekovima, a poneke mogu da budu i smrtonosne, pa se pored terapije, rešavaju i operacijom.

Neka lupanja su smrtonosna, a neka bezazlena

Šta bi trebalo uraditi kada se srce uzlupa kako bi ste sebi pomogli na najbolji način?

Pokušajte da se smirite

Kada se srce uzlupa, trebalo bi prekinuti svaku fizičku aktivnost i zauzeti udoban položaj. Dišite duboko i ritmično i pokušajte da se opustite. Ukoliko srce ne prestaje ubrzano da radi, potražite pomoć u najbližoj apoteci, gde bi mogli da vam preporuče odgovarajući lek.

Proverite krvnu sliku
Ubrzan puls odnosno tahikardija, osim stresa, uzbuđenja i velike radosti, može da bude uzrokovana i malokrvnošću, poremećajem rada štitaste žlezde, gojaznošću i velikim fizičkim naporom, kao i oslabljenim srcem i funkcijom srčanih zalistaka.
Prvi korak je da prestanete sa radom i udobno sednete. Dišite duboko, a onda...

Kod lekara

Ukoliko vam se ubrzan srčani rad javlja često i traje dugo neophodan je odlazak lekaru. Takođe, ako često dok mirujete osećate da srce ne radi pravilno i da povremeno preskoči, neizostavna je detaljnija lekarska provera. Kada tahikardiju prati i gubitak svesti, onda je lekarska pomoć urgentna.

Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA

Merite pritisak i puls

Pojava tahikardije je znak da bi učestalije trebalo da kontrolišete vrednosti krvnog pritiska i pulsa. Najbolje bi bilo da pritisak merite ujutro, u podne i uveče. Normalan krvni pritisak je do 140/90 mmHg. Srce odraslog čoveka kuca između 60 i 100 puta u minuti, a ubrzanim radom smatra se se kada kuca brže od 100 puta u minuti.

Merite puls: ukoliko srce kuca brže od 100 puta u minuti - onda je situacija opasna.

Zdrave navike

Najčešće je psiha kriva
Kada tahikardija nije povezana sa malokrvnošću, gojaznošću ili poremećajima u radu štitaste žlezde i samog srčanog mišića, nema razloga da se tretira lekovima. Nije mali broj osoba kod kojih je ubrzan srčani rad uzrokovan anksioznošću i paničnim napadom.

Da bi sprečili pojavu tahikardije vežno je da ne preterujete sa kafom, alkoholom, pušenjem, energetskim napicicima, hranom. Svakodnevno vežbajte ili idite u šetnju od minimum sat vremena. Dajte sebi vreme za predah svakog dana. Hranite se zdravo.

Pročitajte još: Uskoro će se pojaviti testovi ranog otkrivanja kancera kroz TEST DISANJA

Pregled

Bez obzira na to da li imate simptome ili ne, svake godine uradite EKG srca i kompletnu krvnu sliku. Ukoliko često patite od tahikardije, najbolje bi bilo da EKG pregled uradite baš u trenucima kada je srce uzlupano, jer to može značajno da pomogne kardiologu u otkrivanju uzroka problema.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.