· · Komentari: 0
GROZNICA

NOVA POŠAST NA VIDIKU: Posle korone i bubonske kuge čovečanstvu preti DENGA GROZNICA, a ovo su SIMPTOMI

U Singapuru je došlo do neočekivanog širenja denga groznice, a samo u toku jučerašnjeg dana od nje su preminule tri osobe, čime je ukupan broj preminulih povećan na 19.

1595336123_Depositphotos_357524704_s-2019.jpg
Foto: Depozit

U toj zemlji za sada je registrovano 413 aktivnih klastera bolesti, pre svega u istočnim delovima te zemlje, prenosi agencija VNA.

Kako se navodi, ovo je već šesta uzastopna nedelja kako se denga groznica ne smiruje, i do sada je u toj maloj ostrvskoj zemlji zabeleženo više hiljada slučajeva, a samo prošle nedelje zabeleženo je 1.736.

Pročitajte još: Pogrešno smo mislili! Izgleda da je VIRUS MUTIRAO i da je zarazniji i opasniji

Od januara denga groznicom zaražene su 18.673 osobe, što je najgori rezultat od 2013. godine, kada je tokom cele godine zaraženo 22.170 osoba.

Prošle godine od ove bolesti preminulo je ukupno 20 osoba.

Pročitajte još: Idete u prirodu? NIKADA ne stavljajte PARFEM, a ako vas nešto UBODE uradite ovih 5 STVARI

Simptomi denga groznice

U većini slučajeva bolest prolazi bez simptoma, ili je klinička slika blaga, a samo 5 odsto zaraženih razvije ozbiljnu kliničku sliku koja se može završiti smrtnim ishodom.

Od inficiranja do prvih simptoma obično prođe oko nedelju dana, kada bolest naglo počinje da se manifestuje:

  • Skok temperature, koja prolazi za oko nedelju dana,
  • Glavobolja je supraorbitalna, pojačava se pri pokretima očnih jabučica
  • Bolovi u kostima,
  • Bolovi u slabinama, zglobovima. Zbog bolova u slabinama bolesnik ima prinudni položaj.
  • Osip traje oko tri-četiri dana,
  • Uvećane limfne žlezde,
  • Upaljene su konjuktive i otok oko očiju,
  • Bolest prate trombocitopenija i leukopenija. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.