· · Komentari: 0
NAMIRNICE

Šta jesti za UDOBNIJI SAN? Ovo je prava stvar!

Namirnice koje pogoduju udobnom spavanju.

1607794690_Depositphotos_24099667_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Iz navike ili zbog neznanja često za večernji obrok jedemo namirnice koje ne poboljšavaju kvalitet spavanja. Istina, nije samo način ishrane odgovoran za (ne)kvalitetno spavanje.

Pre svega proverite da li spavate na kvalitetnom dušeku i jastuku, a onda preispitajte svoj jelovnik.

U različitim delovima dana naš mozak otpušta različite hemijske supstance, neuroprenosnike (serotonin, melatonin, dopamin, endorfine i dr.), koje utiču na sve naše organe, na naš celokupni život, fizički i psihički. Neki od tih neuroprenosnika mogu da izazovu ubrzan rad srca, a time i povećaju budnost.

Drugi neuroprenosnici imaju suprotan učinak, smiruju metabolizam i doprinose opuštanju, olakšavaju uspavljivanje.

Pročitajte još: KONAČNO OBJAŠNJENJE: Evo zašto se trgamo kada tonemo u san

Pre spavanja trebalo bi da konzumirate namirnice koje podstiču izlučivanje melatonina kojeg nazivamo "hormonom spavanja". Melatonin upravlja našim hronobiološkim ritmom, telo ga izlučuje u sumrak i u mraku.

Hormoni umirujućeg delovanja
Više ugljenih hdrata, manje proteina. Naš organizam izlučuje hormone umirujućeg delovanja zahvaljujući triptofanu. Tu aminokiselinu nalazimo u brojnim namirnicama poput banane, mleka, ananasa, u jajima i orasima. Te i ostale namirnice koje sadrže triptofan preporučljivo je jesti celog dana jer ljudsko telo nema sposobnost da proizvodi triptofan.

No triptofan nije dovoljan. Potreban nam je i magnezijum i vitamin B6 i omega-3 masne kiseline koje povećavaju osetljivost receptora na neuroprenosnike.

Večernji obrok trebalo bi da sadrži skrob niskog glikemijskog indeksa, koji pogoduje spavanju za razliku od proteina koji razbuđuje.

Pročitajte još: Rani odlazak u krevet ima veze sa udajom, a evo i kakve!

Dakle, testenina, riža, mahune, kuvano povrće i voće namirnice su koje se sporo razgrađuju i ne opterećuju probavni sistem. Te namirnice podižu nivo insulina u krvi (što ima dodatni umirujući i opuštajući učinak), a bez insulina nije moguća sinteza serotonina.

Ipak, nisu svi ugljeni hidrati jednaki. One visokoga glikemijskog indeksa (beli hleb, bela riža, rafinirane žitarice ili šećer) treba izbegavati. Te namirnice naglo i previše podižu nivo insulina, a to ometa spavanje i doprinosi sakupljanju rezervi masnog tkiva.

Pročitajte još: Premalo sna izaziva gojaznost i mentalne poremećaje

Manje začina i zasićenih masnih kiselina. 

Začinjena jela i namirnice bogate zasićenim masnim kiselinama usporavaju probavu, podižu telesnu toplinu, usporavaju uspavljivanje i mogu da izazovu nesanicu. Takav učinak imaju suhomesnati proizvodi, sirevi, šećer i masno meso).

Rana večera

Kako probavljanje hrane ne bi omelo spavanje, dobro bi bilo da večeru pojedete barem dva sata pre odlaska na spavanje.

Pročitajte još: Lak i miran san: Pogodnosti koje krije MASKA ZA SPAVANJE

Alkohol je lažni prijatelj.

Za umirujuće delovanje dovoljna je jedna čaša vina. Veća količina alkohola loše deluje na spavanje, uzrokuje više noćnih buđenja, a posledica je osećaj umora i nedostatak energije sledećeg dana.

I na kraju, nemojte zaboraviti kako je temelj za kvalitetan odmor upravo pravilno odabran dušek.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.