· · Komentari: 0
ORL odgovara

Šta kada imate problem sa sinusima?

Kijanje i curenje nosa su dosadni simptomi prehlade, ali ako dodate bol i pritisak oko nosa, velika je šansa da imate infekciju sinusa (sinusitis).

1618408826_Dr.jpg
Foto: Promo, Doc. dr Jasmina Stojanović, predsednica Sekcije za otorinolaringologiju Srpskog lekarskog društva

Sa Doc. dr Jasminom Stojanović, predsednicom Sekcije za otorinolaringologiju Srpskog lekarskog društva razgovaramo da li je infekcija sinusa opasna i kako se sprečavaju komplikacije.

Šta je sinusitis, a šta rinitis?

Sinusitis predstavlja zapaljenski proces sluznice sinusa. Može biti akutni i hronični. Termin sinusitis se poslednjih godina pogrešno se meša sa termžinom rinosinusitis zbog velike sličnosti u uzrocima i u toku bolesti, kao i čestom kliničkom udruženošću zapaljenskog procesa sluznice nosnih šupljina i sluznice sinusa. Ipak, moramo naglasiti da postoje i sinusitisi bez rinitisa, bar u prvoj fazi nastanka. Takav je npr. sinusitis koji se javlja kao posledica kvarnih zuba ili sinusitis traumatskog porekla, navodi Doc. dr Stojanović.

Foto: Depozit

Sinusitisi su potencijalno opasna oboljenja, a neke forme hroničnog sinusitisa, mogu izazvati i komplikacije, koje predstavljaju urgentna stanja u medicini.

Gornji i donjih disajnih putevi su međusobno povezani, tako da možemo govoriti o ujedinjenom disajnom putu. Zbog toga se neretko zapaljenje sluznice nosa i sinusa spušta, širi pa tako dolazi do razvoja upale bronhija i pluća, objašnjava Doc. dr Stojanović.

Sinusitis je najčešće izazvan virusima, bakterijama i gljivicama, javlja se i kao reakcija na alergene koje udišemo, trauma ili kombinaciju ovih faktora. Virusne i bakterijske infekcije disajnih puteva uglavnom se prenose kontaktom (sa osobe na osobu), tako da je važno svakodnevno pranje ruku, naročito posle brisanja nosa ili kijanja, kao i često provetravanje prostorija.

U najvećem broju slučajeva sinusitis predstavlja bakterijsku infekciju koja nastaje širenjem infekcije iz nosa. Najčešći uzročnici su streptokoke, virus gripa, stafilokoke i ešerihija. Mikotični, gljivični sinusitis najčešće izazivaju kandida i aspergilus.

U kliničkoj slici dominira: otežano disanje na nos, smanjen ili potpuni gubitak mirisa, glavobolja, slivanje sekreta, nadražajni kašalj. Od opštih simptoma mogu biti prisutni povišena telesna temperatura, malaksalost.

Terapija rinosinusitisa se zasniva na korekciji svih faktora koji utiču na razvoj bolesti. Lečenje podrazumeva terapiju antibioticima, antimikoticima, kao i primenu kortikosteroida ili kapi za nos. Hiruškom lečenju pristupamo kada lečenje ne da adekvatan odgovor, navodi Doc. dr Stojanović.

Značajna je i higijena nosa koja se postiže redovnim ispiranjem nosne šupljine propolisom i N-acetilcisteinom u slanim rastvorima, jer se na taj način pospešuje čišćenje, protivupalni i antimikrobni efekat i dodatno pomaže jačanje lokalnog imuniteta.

Prilikom otežanog disanja na nos, mi refleksno počinjemo da dišemo na usta, što za posledicu može imati sušenje sluzokože grla. Takođe, posledično se može javiti i infekcija gornjih disajnih puteva, gubitak mirisa ili ukusa, navodi Doc. dr Stojanović.

Moja preporuka su PropoMucil® Physio rastvori koji svojim aktivnim principima, sa prečišćenim propolisom i N-acetilcisteinom uz dodatak etarskih ulja nane i eukaliptusa pružaju višestruku zaštitu: potpomažu eliminaciju bakterija i virusa, smanjuju otok, vlaže i regenerišu sluzokožu nosa, olakšavaju tegobe i poboljšavaju prohodnost disajnih puteva. Zdrav i prohodan nos je uslov za zdrave donje disajne puteve, a i ceo organizam.

Upotrebu ovih sprejeva preporučujem i preventivno, jer mogu pomoći da se spreči ulazak virusa i bakterija u disajne puteve.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.