· · Komentari: 0
SADNJA

Šta se seje u julu? Obezbedite sveže povrće za jesen!

Iskoristite poslednju priliku za sejanje povrća.

1626856631_food-960070_1920.jpg
FOTO: Piksabej

U julu i samom početku avgusta možete zasaditi povrće koje će vam stići u jesen i obradovati vas svežinom.

Napravili smo listu povrća koje možete zasaditi u narednih 15 dana.

Pročitajte još: Bršljan POTOS prečišćava vazduh i donosi novac! Stavite ga pored rutera i zaštitite se od zračenja (FOTO)

Rotkvice i rotkve

Za jesenju upotrebu, seje se krajem jula i u avgustu sukcesivno na svakih 7-10 dana. Razmak setve je 5-10 cm u redu i 20-50 cm zmeđu redova. Kao i rotkva, i rotkvica se može sejati omaške ali radi dobijanja plodova boljeg kvaliteta, neophodno je proređivanje.

Krastavac kornišon

U redove se seje na 80-100 cm razmaka red od reda i u redu 20-30 cm biljka od biljke. Kornišoni se seju gušće. Od dana zametanja plodova do berbe treba da prođe od 30 do 40 dana.

Boranija

Seje se na rastojanju 40-60 cm između redova, a u redu 4-7 cm zrno od zrna. Veoma je preporučljivo zalivanje neposredno posle setve, radi što bržeg i ujednačenijeg nicanja. Navodnjavanje nakon nicanja treba nastaviti svakih desetak dana. Obično se seje na mestu ranog kupusa, graška, luka srebrenjaka ili salate.

Foto: Piksabej

Karfiol

Setva za proizvodnju rasada obavlja se krajem juna, rasad koji pristiže za mesec dana rasađuje se krajem jula na otvorenim parcelama a formiranje glave počinje krajem septembra. Kada glave dostignu prečnik 3-5cm, vade se cele biljke i unose u kanale dubine 20-30cm, nakon čega je potrebno dobro ih zaliti.

Cvekla

Seje se na rastojanju 40-50 cm red od reda, ili u trakama na 20-25 cm red od reda, a rastojanje između traka je 50-60 cm. Dubina setve je 2-4 cm.

Pročitajte još: Mojsijeva torbica u cvetu krije poklon za vas: Lako se održava i uspeva svima! (FOTO/VIDEO)

Kupus

Najbolji predusev za kasni kupus su mahunarke jer ostavljaju zemljiše obogaćeno azotom. Proizvodnja ne sme da se obavlja na mestima gde su prethodno bile gajene kupusnjače. Seje se na razmak 25-30cm između redova i 1,5-2cm u redu. Za berbu pristiže krajem oktobra, početkom novembra.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.