Oglas
· · Komentari: 0
NOVČANIK

Šta sve možete u Grčkoj sa 5 EVRA?

Giros košta tri, a čuvena grčka frape kafa dva evra, što je sasvim dovoljno da turista provede dan uživajući na egejskom suncu

Depositphotos_73995103_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Deset evra dnevno može da bude dovoljno turisti koji zna gde treba jesti i šta raditi u Grčkoj. Giros u Grčkoj košta od dva do 2,5 evra i za taj novac se može pojesti u Solunu, na Halkidikiju, Rodosu, ali i na Mikonosu. Tajna je u tome što ga treba jesti s nogu, a ne za stolom u kafani.

Supermarketi
Litar maslinovog ulja je pet, mleko je evro, jaja su 1,5 i hleb 0,80 evra. Flaša vina košta od sedam evra, koliko košta koktel ili pivo u noćnom klubu.

Pročitajte još: Svi ste čuli za ružičaste plaže, a u Evropi postoje samo ČETIRI: Zbog njihove boje se vodi prava polemika (FOTO)

Giros porcija, koja podrazumeva pomfrit i sto u restoranu, naplaćuje se pet evra,a  za taj novac može da se pojede i roštilj, kao i pica ili salata.

Isto važi i za suvlaki i ostalu brzu grčku hranu poput punjenih pita sa mlevenim mesom ili spanaćem, a koje koštaju po dva evra. Toliko su i sendviči, pa i parče pice. Međutim, pijace su pravi raj za dobru i jeftinu hranu, a voće se prodaje očišćeno i na porcije. Palačinke mogu da se nađu i za 1,5 evro, kao i sladoled.

Hop-on autobus
Plavi, žuti,s rebrni i crveni autobusi na sprat voze u razgledanje grada i uz kartu od 16 evra može da se uđe u mnoge turističke atrakcije.
Najveći trošak je kafa koja može da bude i četiri evra

Nažalost, najveći trošak u Grčkoj je kafa, naročito nes (koju zovu "frape"), jer može da košta i četiri evra! Na plaži se isplati popiti ovakvu kafu, jer su u cenu uključeni i ležaljke i suncobran.
I ulaz u mnoge muzeje je besplatan, a turisti koji se zateknu u Solunu treba da pogledaju Galerijevu Rotondu, koja je pretvorena u crkvu, pa u džamiju a sada je muzej. Besplatan je i ulaz u crkve, a mnoge imaju stepenike koje vode do galerija iz antičkog vremena.

Aristotelov trg u Solunu
Aristotelov trg u Solunu
Prve nedelje u mesecu ulaz u sve (osim privatnih) muzeje je bespaltan.

Ulaznice u većinu grčkih muzeja su šest evra, a prve nedelje u mesecu ulaz je besplatan. Ovo važi i za najveće i najbolje muzeje Grčke.
Ulaznice za Koncertnu dvoranu u Solunu koštaju pet evra. Malo je skuplje otići brodom iz Soluna do Halkidikija, jer ovakav izlet košta 10 evra, ali su autobuske karte 1,5 evro do Agija Trijade, najbliže plaže.

Metro u Atini
Vožnja atinskim metroom košta 1,5 evro, a stanica na Sintagmi je posebno atraktivna jer je pretvorena u muzej artefakata koji su pronađeni tokom kopanja tunela.
Gradski prevoz je 1,5 evro, a oko dva evra  je i međugradski po ostrvima.


U Atini se lep pogled na Akropolj pruža sa brda Likabetus koje je visoko 300 metara, a osim mišića, ne košta ni dinar. Možda je lakše popeti se na brdo Filopapos, sa kojeg se pruža još lepši pogled, a u čijem podnožju se može videti i Sokratova tamnica. Ulaz na Akropolj i muzej je pet evra.

Pročitajte još: Više od milion Srba lane letovalo je u Grčkoj, a evo šta je najnoviji HIT u ovoj zemlji

Jedan od najlepših parkova Evrope nalazi se u Atini. Park je osmislio nemački arhitekta Fridrih Gartner 1836. godine za kraljicu Amaliju, a nalazi se pored Parlamenta gde je posmatranje smene straže takođe besplatno.

Poseta stadionu na kojem su održane prve olimpijske igre je besplatan, a nalazi se u produžetku kraljevske bašte. I šetnja po kvartu Anafiotika je besplatna i izuzetno zanimljiva, jer su kuće u stilu Kiklada, a u njima žive potomci gradilja doseljenih sa ostrva. Besplatan je i ulaz u Nihajrhos, kulturni centar koji se nalazi na putu ka Pireju.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas