Oglas
· · Komentari: 0
GRADOVI

Šta videti u Sankt Peterburgu: Šest obaveznih adresa Petrovom gradu (FOTO)

Ako planirate put u Piter, nađite vremena za adrese van uobičajenih turističkih ruta.

1626008794_st-peterburg.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Prestonica carske Rusije, danas šestomilionski velegrad na ušću Neve u Baltički zaliv, i ove godine je turističku sezonu svečano otvio uz spektakularni festival stotine dronova koji su u jedinstvenom plesu na nebu iznad Pitera obrazovali Bronzanog konjanika, Dvorski most, fudbalere Zenita i druge znamenitosti severne Venecije.

Pročitajte još: Šta videti u Zrenjaninu: Od mosta na suvom do legenarnih "Prijatelja"

Carski grad, otvoriće vam se stotinama muzeja i izložbenih hala kao i umetničkih postavki na otvorenom, sa remek delima arhitekture i veličanstvenim pravoslavnim hramovima.

Zimi "spavaju"
Mramorne skulpture morate videti do oktobra i od maja, jer se zimi preko njih postavljaju drvene kućice-sanduci kako bi ih zaštitili od nastupajuće ruske zime.

Jermitaž i Peterhof

Jermitaž je obavezna adresa svih turista, ali i Peterhof, prelepi dvorac koji je izgradio Petar Veliki.

Posvetite Letnjem vrtu vremena kao i muzeju.

Dakle, posle uživanja u poljupcu Erosa i Psihe, večnom zapisu u mermeru majstorske Kanovine ruke i slikama koje se čuvaju između zidova Ermitaža, posetite i Letnji vrt, među vodoskocima i špalirima stotina skulptura - reprodukcija venecijanskih skluptora koje je sam Petar Veliki birao s početka 18. veka za vrt pored Letnje palate.

Jeftin ručak Foto: N .B.

Pročitajte još: Ne čekajte pare od agencija u januaru: Italija i Grčka DEKRETOM produžile rok za vraćanje novca!

Ruska brza hrana

Ukoliko vidite restoran sa nazivom "Stolovaja" znajte da ste na adresi gde možete jesti za malo novca. Reč je o restoranu brze ruske hrane, gde ćete sasvim dobro jesti. Kompletan ručak za samo 220 rubalja (manje od 300 dinara).

U Sankt Peterburgu možete ručati za manje od 300 dianra

Tihonovsko groblje

U lavri manastira Aleksandra Nevskog sahranjeni su majstori umetnosti. Jedan uz drugog, u harmoniji poja ptica šumovitog Tihvinskog groblja, leže zemni ostaci Dostojevskog, Čajkovskog, Rubinštajna, Stravinskog, Glinke, Lomonosova. Nedostaje Puškin, sahranjen na imanju Svjatogorskog manastira dok je njegova životna saputnica pokopana na ovom groblju.

Grob Dostojevskog Foto:N.B.

Pročitajte još: Ovo mesto u Srbiji je sveto i ISPUNJAVA ŽELJE: A razlog zašto su manastiri u njemu MALI je PRELEP I NEVEROVATAN! (FOTO)

Luksuz Marinskog teatra

Da li ste znali da predstave čuvenog Marinskog tetra možete pogledati za svega 800 rubalja i to bukirajući ih online dva dana ranije? Raskoš carske lože, zavesa, lustera ali i holova pozorišta imenovanog u slavu Marije Aleksandrovne, supruge cara Aleksandra Drugog, sa lakoćom će vas otisnuti u epohu carske Rusije.

Zlatne lože Foto: N. B.

Pročitajte još: Ušli smo u NAJJEZIVIJU zgradu Srbije i ŠOKIRANI smo onim što smo VIDELI (FOTO/VIDEO)

Centar sveta

Kad ste se nauživali pogleda pod zlatnom kupolom Isakijevskog sabora, prošetajte Poštanskom ulicom do Centralnog muzeja komunikacija - A. S. Popova, gde se čuva ruska državna kolekcija poštanskih maraka, što nije praznik samo za filateliste već za sve ljubitelje umetnosti na minijaturama, koje svedoče o bogatoj ruskoj istoriji.

Pročitajte još: Kineski turisti našli "jin i jang" u Šumadiji: Hoće da vide Moravu, a u muzeju ostavljaju čudne poruke (FOTO)

U blizini je i glavna gradska pošta sagrađena krajem 18. veka u kojoj se nalazi čuveni centralni granitni stub, označen nulom - zvanični centar Sankt Peterburga, od kog su izmerene udaljenosti od drugih gradova.

Kanali Neve Foto: Piksabej

Šoping mol Galerija i "Patlidžan"

Usred špalira izloga najpoznatijeg šoping mola Galerija, nalazi se orijentalna živopisna oaza - restoran Baklažan (Patlidžan), ambijent krcat udobnim sofama, jastučićima i začinima kavkasko-uzbekistanske trpeze.

Pročitajte još: Ne možete na more ove godine? PET mesta u Srbiji čija popularnost je EKSPLODIRALA, destinacije za koje se GRABE i STRANCI!

Posle celodnevnog špartanja Nevskim prospektom, prijaće vam vruća pileća supa sa prepeličjim jajima i uzbekistanski plov (pilav), poslužen u posebnoj etno-posudi oblozenoj vunenom tkanicom i naravno - patlidžan na sto načina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas