Oglas
· · Komentari: 0
ENIGMA

Staljinov SAN bio je da na Arktiku rodi LIMUN, pa je Lisenko smislio "JAROVIZACIJU"! Onda je nastao SKANDAL (VIDEO)

Aleksander Bogdanov Malinovski je napisao roman o stanovnicima Marsa i osnivanju Instituta za transfuziju krvi u Moskvi, a umro je posle pogrešne transfuzije.

1617866078_pjimage.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Diktatura proletarijata Sovjetskom Savezu donela je u pojedinim oblastima nauke vladavinu raznih šarlatana i nadrinaučnika, koji su delovali pod zaštitom vlasti - tvrdi u svojoj knjizi engleski pisac i naučnik Sajmon Ings.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Posle pobede revolucije, kako zapaža engleski pisac Sajmon Ings, nova vlast se suočila sa potrebom da, u skladu sa marksističkim pogledom na svet, razvija nauku, a u isto vreme i činjenicom da je većina naučnika pripadala višoj srednjoj klasi, odnosno buržoaziji.

Moramo smanjiti jaz u nauci, rekao je Staljin.
Šarlatani
"Zlatno doba" je potrajalo kratko, jer su politički komesari pomno  nadzirali i mešali se u rad naučnika i zahtevali nemoguće rezultate. Naučnici su završavali u gulazima kao "narodni neprijatelji". NJihova mesta zauzimali su poluobrazovani šarlatani.

- Pred nama je tvrđava. Ta tvrđava se zove nauka, sa brojnim područjima znanja. Moramo iskoristiti ovu tvrđavu po svaku cenu. Mi smo 50 ili 100 godina iza razvijenih zemalja. Moramo smanjiti taj jaz u narednih deset godina. Ili ćemo to učiniti, ili će nas slomiti - rekao je Josif Staljin.

Polagao je nade u carske naučnike, ali...

Dolaskom Staljina na vlast, ovi naučnici, koji su reputaciju stekli u carskoj Rusiji, bili su iznenađeni koliko im se  poklanja velika pažnja, vodi računa o njihovom materijalnom stanju, a istovremeno se naučne institucije finansiraju da bi što bolje funkcionisale.

Pročitajte još: Kada grob bude nađen SVET ĆE PRESTATI DA POSTOJI: Kako je sahranjen najveći osvajač i kakve veze sa tim ima KAMILA

Do promena je došlo već početkom sprovođenja prvog petogodišnjeg plana od 1928. godine, kada je nauka bila pozvana da pomogne ostvarivanje ambicioznih ciljeva koje je sovjetski diktator postavio u poljoprivredi i industriji. Naučnici su morali da nađu načine da se povećaju prinosi. Tada, kao vodeći biolog Staljinovog doba, stupa na scenu opskurni Trofim Denisovič Lisenko čijim, vrlo često sumanutim idejama, se nije smelo podsmevati.

Staljinov san je bio da na Arktiku rodi limun
Foto: Youtube/ screenshot
ŽIZNЬ ZAMEČATELЬNЫH LЮDEЙ

Staljinov san je bio da limun rađa - na arktičkom krugu, a ovu ideju podržavao je Lisenko, poreklom iz ukrajinske seljačke porodice, bez formalnog obrazovanja. Lisenko se zaposlio u Poljoprivrednom institutu u Kijevu i 1928. objavio da je osmislio postupak, jarovizaciju, kojim se ubrzava razvoj biljke i omogućava setva zimskih kultura u proleće!

Lisenko je tvrdio da će jarovizacijom udvostručiti prinose. Nije bilo tako.

Tvrdio je da će tako utrostručiti i učetvorostručiti prinose, ali to se nije dogodilo - tokom velike gladi u SSSR-u 1946. i 1947. umrlo je dva miliona ljudi.

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

Pobuna naučnika

Trofim Lisenko, pod Staljinovom zaštitom, koji je odbacio Mendelove zakone genetike, zastupao je stav da se stečene osobine mogu naslediti već u sledećoj generaciji.

Lisenkizam je ismevan, a kolege su govorile da je hraneći bubašvabu hteo da je pretvori u konja.

Kao veliki naučnik iz naroda bio je 40 godina slavljen i nalazio se na čelu Instituta za genetiku u Moskvi sve do 1965. godine. "Lisenkizam" je nazvan njegov pravac učenja, ne samo da nije uspeo da zasadi limunove na Arktiku, nego su njegove teorije, kao ona o ukrštanju goveda koju je izneo pred britanskim i američkim naučnicima na jednoj konferenciji u Moskvi, izazvala neskriveni podsmeh. Komentari su bili da Lisenko misli da može "hraneći bubašvabu da je pretvori u konja".

Lisenko je u vreme gladi 1932-33. godine došao u sukob sa nekim visokim partijskim zvaničnicima koji su ukazivali na njegove greške, ali je ponovo bio zaštićen, kao i 1948. kada je Andrej Ždanov, nesuđeni Staljinov naslednik, pokušao da ga skine sa naučnog trona.

Pročitajte još: Tito je znao, a vidovnjakinja najavila: ZLATNA VODA u Zmajevu otkriva Atilin grob

Bogdanov Foto: Youtube/ screenshot  VMESTE-RF

Staljinova velika nada, prema Ingsu, bio je i beloruski naučnik Aleksander Bogdanov, pravo prezime Malinovski, koji se smatra jednim od osnivača boljševičke partije i Lenjinovim suparnikom u borbi za vlast. Posle odustajanja od politike, strast su mu postali pisanje i pseudomedicina.

Napisao je roman o Marsovcima koji razmenjuju krv i večno su mladi.

Napisao je roman o stanovnicima Marsa koji razmenjuju krv i produžavaju život, a verujući da je pomoću transfuzije krvi moguće večno ostati mlad.

Uubedio je Staljina 1925. da osnuju Institut za transfuziju krvi u Moskvi. Stavljen mu je na raspolaganje i Lenjinov mozak, da pokuša da ga oživi, što mu, začudo, nije uspelo.

Pročitajte još: Pobedio je najkrvoločniju vojsku i potpisao prvi mirovni sporazum na svetu, a onda vladao još 42 godine!

Bogdanov-Malinovski je eksperimentisao na sebi i posle 11 transfuzija je izjavio da mu se vid poboljšao i zaustavilo se opadanje kose. Umro je 1928, kada je primio krv studenta koji je bio zaražen malarijom i tuberkulozom

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas