· · Komentari: 0
PAPRAT

STAN KAO ZELENA OAZA: Evo kako da unesete SVEŽINU i ujedno OPLEMENITE svoj životni prostor

Stan vam nije baš velik, ali vam se čini da je polumračan? Imamo predlog kako da ga učinite udobnijim i svetlijim. Unesite paprat.

1596977550_Depositphotos_208441870_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Večno zelena i raskošna, ova biljka je rado viđena u svakom enterijeru, od poslovnog do stambenog. Lako se uzgaja, ali i dalje mnogi muku muče s njenim rastom. Važno je imati na umu da paprat obožava vlagu i senku.

Pročitajte još: Dizajneri kažu: DNEVNA SOBA mora biti bez ovih stvari

Previsoke temperature joj škodite. Tada postaje suva i smeđa posle samo nekoliko dana od izbijanja mladica, jer je nismo dovoljno prskali čistom vodom, niti smo je redovno zalivali. Zato vam donosimo nekoliko saveta kako pravilno odgajiti paprat i tako svoj dom pretvoriti u zelenu oazu.

Zdrava biljka je srećna biljka
Ova tropska biljka vekovima se uzgaja van prirodnog staništa. Možete je naći na policama bilo kojeg građevinskog centra, koji su ponovo počeli da se otvaraju. Ima ih u raznim oblicima i veličinama, a najbitnije je da je biljka koju kupujete zdrava i jasno zelene boje. 

Listovi joj mogu dosegnuti i jedan metar, što je izuzetna dekoracija u svakom prostoru. Paprat se presađuje u proleće, ali samo ako joj koren u tegli postane prevelik. Inače je dovoljno da joj s vremena na vreme zamenite gornji sloj zemlje sa svežim.

Pročitajte još: OVAJ MATERIJAL će oplemeniti svaki prostor, SAMO ako se PRAVILNO ISKOMBINUJE (FOTO)

Visoka vlaga i umerena temperatura - to su osnovni uslovi koje ćete postići ako želite da vaša paprat buja i pruži vam osećaj zdrave, prirodne sredine.

Obavezno je prskajte ustajalom vodom, svaki dan. Najbolje je ako teglu s paprati postavite iznad tanjira s vodom, tako da dno teglice uvek bude u kontaktu s njom. Ako se zemlja presuši, paprat bi trebalo potopiti u vodu, a onda pustiti da se dobro ocedi.

Foto: Depozit

Biljku možete jednom nedeljno istuširati u kadi pod mlazom tuša, ali pažljivo, da je ne biste oštetili, i potom je ostavite da se sama ocedi. Paprat bi trebalo dohranjivati od proleća do jeseni, svake dve do četiri nedelje.

Pročitajte još: Iskoristite sve kapacitete MALE KUHINJE: Kako do idealnog uređenja

 

Jednom kad shvatite potrebe svoje biljke i ona krene da raste, postaće vam omiljeni, živi dekor. Dobro se slaže u blizini palmi, kao i drugih, velikih biljaka koje će joj davati preko potrebnu senku. Dobro je znati i da je paprat jedna od malo rastinja koja uspevaju u kupatilima, jer joj prija vlaga i manjak svetlosti, a vama će doneti osećaj svežine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.