· · Komentari: 1
Jubilarni pištolji

Stara garda ponovo sija (FOTO)

Povodom dva značajna jubileja Bereta je odlučila da svoj Model 92 dvojako obradi – napravila je redizajnirani Sentenial, a u drugom slučaju nadogradnje i osavremenjavanja napravila je odličan borbeni model za taktičku upotrebu

1600246157_beretta-cent.jpg
beretta-cent foto: Beretta

Povod za promociju male ekskluzivne serije pištolja nazvane Bereta Mod 92 Sentenial bio je veliki i važan jubilej - punih sto godina od pojavljivanja “Beretinog” prvog modela poluautomatskog pištolja.

Pročitajte još: Da li su realne tvrdnje da je malokalibarskim pištoljima ODZVONILO?

Prvi pištolj, nazvan Model 1915, “Bereta” je napravila samo mesec dana posle ulaska Italije u Prvi svetski rat na strani saveznika, a bio je namenjen vojsci, koja ga je odmah usvojila. Inicijalno, pištolj je bio projektovan za metak 9 mm Glisenti (identičnih dimenzija kao 9x19 Para, koji je i poslužio kao uzor, samo mnogo slabiji), da bi se kasnije pojavile i nešto smanjene varijante u 7,65x17 Brauning i 9x17 mm K.

Kutija za Beretu 92 Sentenial predstavlja repliku sanduka za mitraljesku municiju, foto: Beretta

Kapacitet okvira je bio u zavisnosti od kalibra 7 ili 8 metaka. Ovaj pištolj je pravljen sve do 1919. godine, kada su ga zamenili neki drugi modeli, ali osnovne postavke svih kasnijih konstrukcija ove firme već su postavljene, čineći oružja ovog proizvođača drugačijim od ostalih do danas.

Najskuplji četkani finiš

“Beretta” je odlučila da u čast ovog, za ono vreme uspešnog oružja, predstavi svoju limitiranu seriju od samo 500 primeraka jubilarnog, ekskluzivnog, zanatski savršeno napravljenog pištolja, Bereta 92 Sentenial. Naravno, ne iznenađuje da se prilikom odabira oružja za izradu jubilarnog modela fabrika odlučila za pištolj Mod. 92, proslavljen širom Sveta. Ipak, jubilarni pištolj se po nekim karakteristikama razlikuje od svih do sada ponuđenih varijanti Modela 92.

Model Sentenial (ili vekovni, kako bi u prevodu glasio njegov naziv), u potpunosti je načinjen od nerđajućeg čelika, sa drvenim koricama. NJegova cena je oko 3.350 evra, a isporučuje se u specifičnom pakovanju, napravljenom kao mitraljeska municijska kutija i specijalno označenom, kao i sam pištolj.

Paralela sa “predakom”

S druge strane, neke njegove opšte karakteristike, postavljene su tako da se može povući paralela sa starim Modelom 1915. Pre svega, Mod 92 Sentenial je pištolj koji opaljuje samo SAO (singl action onli) sistemom okidanja, a zatim tu je i mehanička kočnica Koltovog tipa na ramu, što ga povezuje sa najstarijim prethodnikom. Bereta 92 Sentenial, je pištolj kalibra 9x19 Para, sa okvirima kapaciteta 15 metaka, ukupne dužine 217 mm, sa cevi dugom 125 mm. Maksimalna širina je 38 mm, visina 137 mm, nišanska dužina 155 mm, a masa 1.200 grama bez okvira, što ne iznenađuje, s obzirom da je ceo napravljen od nerđajućeg čelika.

Bereta 92 Sentenial je pištolj kalibra 9x19 Para sa okvirom 15 metaka. Navlaka ovog jubilarnog modela je u brigadir stilu, što znači, sa ojačanim, izdignutim bočnim stranicama u zoni blok brave, foto: Beretta

Navlaka ovog jubilarnog modela je u brigadir stilu, a to znači sa ojačanim, izdignutim bočnim stranicama u zoni blok brave. Sam oblik je klasičan za ovaj model. Kod “Beretinih” pištolja, navlaka je sa gornje strane prorezana odmah iza prednjeg nišana sve do kraja cevi. Izbacivanje čaura je upravo kroz ovaj veliki prorez, što je specifičnost i prepoznatljivi dizajn jedinog oružja ovog proizvođača.

Na navlaci se nalaze precizni streljački nišani, po pravcu podesiva mušica sa belom tačkom napred i potpuno podesivi nišan nazad, sa dve bele tačke. Ceo pištolj, pa i navlaka, imaju najskuplji, četkani finiš, a čelik je zatim finiširan u crnu površinsku zaštitu, postupkom koji se vodi kao tajna proizvođača.

Označen laserskom gravurom

Označavanje je jedinstveno za ovaj pištolj. Čitave bočne površine navlake, sitno su laserski gravirane natpisima “1915-2015 CENTENNIAL 100 YRS ANNIVERSARY”, preko čega su, takođe laserski, nanete ostale oznake. Na prednjoj strani, nalaze se rimskim brojevima godine 1915. i 2015, sa obe strane oružja. Iste oznake stoje i na velikim luksuznim medaljonima na glatkim drvenim koricama, najfinije lakiranim, dok je broj klasično urezan na ram. Broj počinje slovima CX, zatim sledi broj sa četiri cifre (od 0001, do 0500), pa zatim /1915, što pokazuje jubilej.

Ozbiljno obeležavanje jubileja

Ram pištolja je klasičan, sa formom regularnog modela 92 FS, samo su prednja i zadnja strana rukohvata najfinije romboidno čekirani sa 30 linija po inču (što je ustupak američkim potencijalnim kupcima). Zanimljivo je da su bočne stranice drške malo više otvorene, odnosno udubljene u zoni iza branika obarača, kako bi se olakšao pristup obaraču zbog okidanja SAO sistemom.

Osim drvenih korica nišani kod novog modela su širi i drška je drugačije čekirana, foto: Beretta

Drugih posebnih karakteristika nema, a sve komande su klasične, karakteristične za Model 92, osim kočnice, koja je široka i ravna, po uzoru sa jedne varijante modela 1915. Poluga na njoj ima širok, sitno čekirani rep i lepo se estetski uklapa u celinu. Oroz je klasično oblikovan, kao i kod ostalih pištolja serije 92, ali je potpuno skeletoidan (nema samo okrugli otvor kao ostali), što je jako lep detalj.

Sveukupno, ovo je zaista ozbiljno doterano, perfektno uklopljeno oružje vrhunskog kvaliteta, kojim ovaj gigant među proizvođačima oružja, dostojno obeležava veliki jubilej.

Pištolj za taktičku upotrebu

Zanimljivo je da se skoro u isto vreme, poklopio još jedan jubilej ovog proizvođača, a to je 30 godina od kada je pištolj Model 92 FS postao zvanično službeno oružje američkih Oružanih snaga (usvojen 1985. godine kao M-9). To je propratilo pojavljivanje još jedne posebne edicije nazvane Mod. 92A1. Pištolj Bereta 92A1, je klasični pištolj serije 92, ali sa nekoliko izmena, koje ga, po mišljenju proizvođača, danas čine najpodesnijim oružjem za borbenu (taktičku), upotrebu. Pištolj je u kalibru 9x19 Para, ali je sa drugim oznakama dostupan i u kalibrima .40 SV kao 96A1 i u italijanskom 9x21 mm kao 98A1.

Pročitajte još: “SREDNJA ŽALOST” iz Remingtona (FOTO

U osnovi, to je klasičan pištolj serije 92, što se pre svega vidi iz njegovih dimenzija. Ukupno je dugačak 217 mm, sa cevi dugom 125 mm. Maksimalna širina mu je 38 mm, visina 137 mm, nišanska dužina 155 mm, a masa 945 grama bez okvira, s obzirom da je ram načinjen od duraluminijumske legure za avio-industriju. Ima klasičnu, duboko otvorenu navlaku (sa gornje strane), sa dekokerom/kočnicom na zadnjem delu (kao kod 92FS).

Za ljubitelje večne klasike

Jedna od vidljivih izmena je prednji nišan koji je sada montiran na navlaku preko kanala, u formi lastinog repa, pa je podesiv po pravcu. Ostalo je klasično urađeno, uključujući i karakterističnu blok bravu. Jedino je gornja strana navlake blago zaravnjena, što siluetu menja na bolje, čineći nišanjenje lakšim i bržim, zbog veće preglednosti.

Model 92A1 ima okvir sa 17 metaka,  foto: Beretta

Veću izmenu prertrpeo je ram, jer je na prednjoj donjoj strani napravljena Pkcatini šina, za montažu taktičkog svetla ili nišanskog lasera. Iza šine napravljena je i izmena u obliku branika obarača, koji ima zaobljenu formu, sa starih, prvih serija pištolja Mod. 92, umesto sada aktuelne pravougaone (sa ravnom prednjom stranom).

Mnogo bitnija izmena, na prvi pogled nije vidljiva, a to je unutra smešten bufer - amortizer, ispod cevi, zahvaljujući kome ova verzija pištolja sa lakoćom može da koristi i najsnažnije +P++ laboracije municije, bez ikakve bojazni od oštećenja, dok sa standardnim ima primetno blaži odskok i značajno bolju kontrolu pri brzoj paljbi. Opruga je kod ovog modela fiksirana sa vođicom, pa se postavlja i skida kao jedna celina, što olakšava i ubrzava održavanje.

Mek-Garovi inovativni okviri

Uz pištolj idu i tri potpuno nova, inovativna čelična okvira kapaciteta 17 metaka. Okviri su proizvod poznate američke firme “Mek-Gar” i trenutno važe za najkvalitetnije na svetu. Okviri imaju nešto produženo telo, spolja u zoni koja viri iz oružja pokriveno plastičnim poklopcem, sa klasičnom kvalitetnom oprugom. Duž tela, imaju dva kanala za odvođenje viška podmaza i eventualno prljavštine, što ih čini ekstremno pouzdanim.

Zaštićeni su posebnim, polimerskim premazom neverovatno otpornim na koroziju i mehanička oštećenja. Ovakvi okviri, za klasu podižu opšti kvalitet ovog pištolja i naravn,o njegovu pouzdanost i opštu upotrebljivost. Ostalo je već viđeno, od mat crnog finiša navlake nanetog sintetičkim premazom i eloksaže rama, do plastičnih korica sa logom fabrike.

Bereta 92A1 rastavljen radi čišćenja, foto: Beretta

Sa cenom nešto ispod 700 dolara u SAD i isto toliko evra u Evropi, ova verzija starog, poznatog modela, ponovo se uzdiže na lestvici poželjnih borbenih pištolja današnjice, jer su u Fabrici, posle dugog razmišljanja, na osnovnoj verziji napravili sva moguća unapređenja.

Pročitajte još: Totalno DRUGAČIJI od drugih (FOTO)

Za brojne ljubitelje klasike, ova verzija će omogućiti još jedan novi dugi period eksploatacije, bez osećanja kod njihovih korisnika, da im je oružje inferiorno u odnosu na današnje top modele.

Boris VOJVODIĆ

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.