· · Komentari: 0
GULAŠ

Omiljeno jelo sa bakinom taranom: Sprema se lako i niko mu ne može odoleti (FOTO)

Ovo jelo se može skuvati sa junetinom ili prasetinom, srnetinom ili zečetinom, ali je neuporedivo ukusnija kada se jede sa taranom

Gulas.jpg
Foto: A. M.

Gulaš je staro jelo čija popualrnost nikada neće izbledeti. Može da se pravi od gotovo svake vrste mesa. Pored svežeg mesa, veoma je važan i prilog sa kojim se služi.

Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara

Neke domaćice uz gulaš služe pire od krompira, a neke kuvan krompir. Druge skuvaju široku testeninu poput tortelina. Treće spremaju domaće knedle. Predlažemo da uz gulaš napravite taranu prema starom receptu.

Recept za gulaš:

Sveže mesto je najvažnije
Foto: A. M.

Recept je za dve osobe, ukoliko kuvate za četvoro duplirajte sastojke.

Sastojci:

  • 1 svinjski file
  • 2 crna luka
  • 2 lovorova lista
  • 1 šargarepa
  • 1 čen belog luka
  • 1 decilitar crnog vina
  • 1 kašikica aleve
  • so, biber, začini

Priprema:

Crni luk se očisti i isecka, a šargarepa se očisti i narenda. Crni luk, šargarepa i sitno iseckan čen belog luka se posole i pobibere, pa izdinstaju. Svinjski file se očisti od žilica i iseče na kocke, pa ubaci u izdinstan crni luk. Kada meso pobeli dodaju se suvi začini prema želji i ukusu. Dodaje se kašikica aleve paprike, dva lovorova lista i čaša crnog vina.

Kada se meso izdinsta i gulaš je gotov, u šoljicu se kašikica izmeša kašikica brašna sa malo mleka. Ovim će se gulaš zgusnuti, a može da se doda i kašikica kečapa. Neka se krčka još pet minuta i gulaš je gotov.

Pročitajte još: Znate li kada palačinke treba okrenuti na drugu stranu? Otkrivena tajna iskusnih kuvara

Oštra trenica za testo
Foto: A. M.

Tarana

Ova testenina se pravi izuzetno jednostavno, a može da se jede uz različite priloge, pa i jednostavan sos od paradajza.

Sastojci:

  • 1 jaje po osobi
  • 100 grama brašna po osobi
  • trenica

Priprema:
Umesi se čvrsto testo od jajeta i brašna. Na radnu površinu se pospe brašno, uzme jaka trenica i na najšire rupice se tre testo. Budite pažljivi ukoliko trenica nije dovoljno oštra.

Pročitajte još: Jedan komorač, a dve salate: Jednostavna, a zdrava hrana uz koju gubite kilograme

Tarana se skuva tek kada je gulaš gotov. Kuva se brzo, pa kada se tarana pojavi na površini izvadi se jedna i proba.

U tanjir se prvo sipa tarana, a odozgo gulaš. Uz taranu se ne jede krompir, niti je potreban hleb.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.