· · Komentari: 0
UŠTEDA NOVCA

ŠTEDNJA novca čuvenom KAKEIBO metodom: Toliko je jednostavna da ćete je primeniti već danas!

Ovaj metod upravljanja potrošnjom domaćinstva stariji je od 100 godina, ali je relevantan kao i uvek.

1621499360_money-256312_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Metoda se naziva „kakeibo“, što se doslovno prevodi kao „knjiga finansija domaćinstva“. To je staromodna metoda koja se oslanja - pogodili ste - na dobru staru kombinaciju olovke i papira.

Kakeibo je prvi put objavila u ženskom časopisu 1905. godine novinarka Motoko Hani. Hani je verovala da je finansijska stabilnost presudna za sreću. I želela je da pomogne domaćinstvima da preuzmu kontrolu nad trošenjem.

Pročitajte još: NEVEROVATNO! Da li znate da OVE novine nakon čitanja možete da POSADITE i nići će PRELEPE BILJKE (FOTO/VIDEO)

Šema sadrži četiri kategorije troškova: preživljavanje, kultura, opciono, dodatno.

Kako tačno funkcioniše kakeibo?

Kakeibo pristup započinje svakog meseca evidentiranjem fiksnih prihoda i troškova, zatim postavljanjem cilja uštede za mesec, kao i obećanjem sebi koje će povećati verovatnoću postizanja tog cilja. Na primer: Možete sebi postaviti cilj da izdvojite dodatnih 80 evra tog meseca za predstojeći odmor i obavežete se da ćete 4 dana u nedelji nositi ručak na posao, kako biste smanjili troškove.

Tokom meseca troškovi se moraju evidentirati u četiri kategorije, opisane kao „stubovi“:

Preživljavanje: neophodni troškovi kao što su smeštaj, namirnice, medicina itd.

Kultura: troškovi nastali kulturnim aktivnostima, kao što su čitanje, filmovi, pozorište, muzički koncerti itd.

Pročitajte još: ŽIVOT NA SELU JE LEP: Upoznajte Nebojšu (25) iz Rajca koji prkosi trendu odlaska mladih u gradove! (VIDEO)

Opcionalno: stvari koje vam nisu potrebne, ali koje odlučite da radite, kao što su restorani, kupovina, piće sa prijateljima

Dodatno: nepredviđeni troškovi poput rođendanskih poklona, popravke automobila... 

Na kraju meseca treba da postavite sebi ova četiri pitanja:

  • Koliko novca imate? 
  • Koliko novca biste želeli da uštedite? 
  • Koliko zapravo trošite? 
  • Kako to možete poboljšati?

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.