· · Komentari: 0
LEPOTA TELA

Stižu sunčani dani, ali da li su VAŠA LEĐA spremna da ih otkrijete? Evo kako da se rešite AKNI i bubuljica na telu

Čini se da nam je svima nega lica prioritet, ali onda dođe period godine da otkrijemo još neke delove tela...

1617916078_Depositphotos_333805130_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Lepo prolećno vreme ali i leto, koje će još malo zakucati na vrata, je onaj period godine kada je potrebno da otkrijemo malo više svoje kože i kada sve one nesavršenosti na našim nogama, leđima, rukama ili ramenima isplivaju na površinu.

Pročitajte još: PARFEM nije samo da lepo mirišete, on budi USPOMENE i ima još NEVEROVATNIH prednosti

Kako počinje proleće i sve je manje odeće koja ih prekriva, ove akne postaju vidljivije i nepodnošljivije. One su najčešće izazvane kombinacijom prekomernog sebuma, zapušenih pora i većom pojavom specifičnih bakterija, koje izazivaju zapaljenske procese. 

Lojne žlezde na telu, baš kao i one na licu, mogu da zapuše pore i tako izazovu akne. To može dovesti do pojave mitisera, bubuljica i tipičnih akni koje se pojavljuju na inficiranim delovima...

Grudi, ramena i leđa su delovi tela podložniji stvaranju akni jer gornji deo tela ima više žlezdi po kvadratnom metru od ostalih delova tela. Lojne žlezde na telu, baš kao i one na licu, mogu da zapuše pore i tako izazovu akne. To može dovesti do pojave mitisera, bubuljica i tipičnih akni koje se pojavljuju na inficiranim delovima.

Pročitajte još: Sva pravila češljanja kose: Sitnice mogu da utiču na njen kvalitet


Foto: Depositphotos

Ima još nekoliko uzroka koji izazivaju akne na telu posebno u letnjim mesecima. Vrelina, trenje i pojačano znojenje zajedno doprinose ovoj pojavi. U njihovoj kombinaciji dolazi do zapaljenja i iritacije folikula, što rezultira upaljenim izbočinama koje se zatim pretvaraju u klasične bubuljice.

Lečenje akni na telu

 

Bez obzira na to koju vrstu akni imate, uglavnom se leče na isti način, mada tretman svakako treba prilagoditi pojedinačnim slučajevima.

Prvi korak u lečenju akni na telu je što češće tuširanje. Nakon svakog odlaska u teretanu, treninga ili jednostavno napornije šetnje, preporučuje se da odmah zatim uskočite u kadu, umirite svoje folikule i sprečite njihovo dalje zapušavanje.

Pročitajte još: Milica Milša oduševila fanove FOTOGRAFIJOM iz mladosti: "Bila si i ostala lepotica" (FOTO)

Za blage do umerene akne, postoji mnoštvo načina koji mogu pomoći u čišćenju vaše kože. Upotrebom određenih gelova za tuširanje ili čistača koji u sebi sadrže AHA ili BHA, vršiće se lagani piling kože, ukloniti mrtve ćelije sa nje i smanjiti mogućnost zapušenja pora. Neki od popularnijih sastojaka za to su salicilna i glikolna kiselina, ili benzoil peroksid.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.