· · Komentari: 0
PROLEĆE

Stižu alergije i umor, ali i vitamin D: Jednu stvar morate uraditi na PROLEĆE

Proleće je vreme kada se sve budi od prirode do bolesti...

1616403211_Depositphotos_207681128_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ni jedna zima ne koja traje zauvek, niti proleće preskače svoj red - zapisao je Hal Borland, američki novinar i prirodnjak. I da, prošla je i ova zima. Stiglo nam je proleće.

Pročitajte još: Pomoću praška za pecivo oslobodite se problema masne kose

Možda nije najbezbrižnije, ali hajde da bar malo pokušamo da mu se radujemo i da naučimo ili se podsetimo nekih zanimljivosti u vezi sa njim.

  • Početak proleća je kraj hibernacije ne samo medveda, već i veverica, ježeva, šišmiša...
  • Poznato nam je da se ptice vraćaju u naše krajeve, ali ne i da ptići uče da pevaju baš u proleće.
  • Sa cvetanjem prirode, dolaze i neizbežne alergije, a procenjuje se da od njih pati svaki peti stanovnik sveta.
  • U ovom periodu je moguć i prolećni umor - jer nam je teško da se naviknemo na promenu sata, ali i prolećno "ludilo" - zato što sa višom temperaturom dolazi do diletacije, širenja krvnih sudova i hlađenja tela, pa nam se čini da imamo više energije.
  • Jedna od najčešćih preporuka stručnjaka je da krenemo u prolećno čišćenje organizma, ali i prostora u kojem boravimo. To znači da proleće poziva da smanjimo tešku hranu i da se "prebacimo" na voće i povrće, kao i da sklonimo zimsku garderobu i da se rešimo stvari koje su nam višak.
  • Sa prolećem dobijamo priliku da se više "hranimo" vitaminom D i da se zarad zdravlja i boljeg raspoloženja napajamo njime šetnjom, vožnjom bicikla ili vežbanjem na otvorenom.
  • Na proleće se sade biljke, a to nije samo fizička, već i mentalna blagodet. Razmišljajte o posađenoj cvećki ili voćki kao o unutrašnjem zadovoljstvu nečim što je samo vaše.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.