· · Komentari: 0
ŠPIJUNAŽA

STO koji KRIJE NEVEROVATNE tajne stigao u Beograd: Kako je hrabri SRBIN spasio MOSKVU

Iz Japana je u Beograd stigao pisaći sto Branka Vukelića, čoveka koji je svojim špijunskim aktivnostima značajno doprineo zaustavljanju Nemaca pred Moskvom.

1603101281_122114916_373844427138214_7711886247179137449_n.jpg
Foto: V. Lazić

Iz Japana je u beogradski muzej Adligat stigao pisaći sto Branka Vukelića, čoveka koji je svojim špijunskim aktivnostima značajno doprineo zaustavljanju Nemaca pred Moskvom.

Pročitajte još: SVE SE ZNALO UNAPRED?! Novčanica od 20 DOLARA najavila ZLO: Prvo BLIZNAKINJE, a sada i MASKE! (VIDEO)

Jošiko i Branko Vukelić Foto: Arhiva Novosti

Ko je bio Branko Vukelić?

Vukelić je bio član špijunskog prstena najpoznatijeg ruskog špijuna slavnog Riharda Zorgea koji je Josifa Visarionovića Staljina obavestio o tačnom datumu nemačkog napada na SSSR, kao i o tome da Japan ne planira da napade SSSR u jeku Drugog svetskog rata.

Sibirske trupe su stigle pred Moskvu i to je bio kraj

Zbog ove dragocene informacije, Staljin je bio u mogućnosti da sve svoje trupe grupiše na odbrani Moskve i istoričari smatraju da su upravo te dodatne trupe presudno uticale da glavni grad ne padne u ruke nacista.

Vukelić je iz zatvora poslao 155 pisama...

Kada je Zorge uhapšen, negirao je Vukelićevo učešće u njegovoj špijunskoj mreži, ali je Branko Vukelić svejedno osuđen na smrt. Iz čitave grupe preživeli su samo Ana i Maks Klausen, teško bolesni.

Sibir spasio Moskvu
Japanci su bili uvređeni što ih Hitler nije obavestio o napadu na SSSR, a zahteva od njih da napadnu Ruse! Doneta je odpuka da se Japan neće mešati u taj sukob. "Tajna špijunska organizacija "Ramzaj" je 14. septembra 1941. obavestila Crvenu armiju da Japanci neće napasti Sovjetski Savez sve dok Moskva ne bude zauzeta.

Pročitaje još: Draga i Aleksandar Obrenović slikali su se sa svojim UBICAMA godinu pre smrti, a fotografija se i danas može videti (FOTO)

Iz zatvora je poslao 155 pisama supruzi Jošiko, ali su ih Japanci cenzurisali. Nije preživeo hladnu zimu, a supruga Jošiko je bila informisana o njegovoj smrti 13. januara 1945. godine.

U japanskom zatvoru ni reč nije izustio

- Branko Vukelić pod mukama nije izustio ni reč i umro je u japanskom zatvoru. Moskva je negirala bilo kakvu vezu sa svojim obaveštajcima, jer nije htela da kvari odnose s Tokijom. SSSR nije bio u ratu sa Japanom i jedinice Crvene armije s granice prema Japanu mogle su da se prebace u Evropu i suprotstave Nemcima kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Pročitajte još: VOZI, sigurno te NEĆE OSTAVITI na PUTU! Ove reči se mogu reći SAMO za JEDAN AUTO (FOTO)

Neverovata sto koji priča fanatstičnu priču Foto: V. Lazić

Pročitajte još: Kim Džong Unov deda je bio POČASNI građanin Beograda, a evo šta je OSTAVIO u srpskoj prestonici (FOTO)

- Više je od osamdeset, možda čak i sto godina kako je moj otac nabavio ovaj sto. Za porodicu je prenošnje iz Japana u Srbiju tako duboko ličnog predmeta koji je on svakodnevno koristio godinama, veoma emotivan trenutak - kaže njegov sin Hiroši Jamasaki Vukelić, koji živi u Beogradu.

Istorija Foto: V. Lazić
Neverovatna istorija u šest fioka!

Hiroši priprema još predmeta i biblioteku oca koji će biti preneti u Udruženje Adligat u kojem se pravi poseban kutak posvećen ovom hrabrom čoveku i celoj porodici Vukelić.

Ambasador Glišić je lično doneo sto u Srbiju!

Doskorašnji ambasador Republike Srbije u Tokiju, Nenada Glišića je najzaslužniji za prenos radnog stola. Glišić je lično preneo sto u Srbiju iza Adligat organizovao prenos više stotina kilograma publikacija iz Tokija, a te knjige će činiti okosnicu Adligatove japanske zbirke.

Preveo Andrića
Hiroši Vukelić je preveo je na japanski jezik sabrana dela Ive Andrića i Vuka Karadžića, a na srpski jezik sva značajna dela japanske književnosti. Napisao je Japansko-srpski rečnik.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Branko Vukelić je u Japanu bio predratni dopisnik lista „Politika“. Aktivnosti Zorgeove grupe nisu bile priznate do šezdesetih godina 20. veka.

Branka Vukelića je posthumno odlikovanjem Orden Otadžbinskog rata (prvog stepena), 5. novembra 1964. godine odlikovao Prezidijum Sovjetskog Saveza.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.