· · Komentari: 0
Municija

Strelišta u SAD odjekuju od pucanja iz kolekcionarskog oružja (FOTO)

Preduzumljivi Amerikanac osvojio je produkciju čitave palete retkih kalibara, čime je omogućeno da vlasnici starog raritetnog oružja "prošetaju svoje ljubimce"

1597406522_steinel.jpg
steinel foto: Steinel Ammunition

Donedavno su vlasnici starog oružja muku mučili da pronađu adekvatnu municiju za određene modele i tipove oružja, a najčešće je reč o kalibrima koji se poodavno ne nalaze u specijalizovanim prodavnicima. 

Pročitajte još: Veliki noževi za veliku šumu (FOTO)

U Srbiji, recimo, najviše ima vlasnika pištolja Model 1935 u ranijem francuskom službenom kalibru 7,65x20 mm, a vlada interesovanje i za municijom 9 mm Largo za španske pištolje. Decenijama unazad italijanska kompaniju "Fioki Munizioni“, jedina je proizvodila "staritete" poput 5,75 mm Velodog, 7,5 mm Svis, 8 mm i 9 mm za pištolje Štajer, 8 mm Gaser, .44 SV Rusian...

Francuski metak 7,65x20 mm je tražen, ali izuzetno redak kod nas, foto: Steinel Ammunition

Na sreću domaćih vlasnika starog oružja, "Prvi partizan" iz Užica u svom asortimanu ima i kalibre pištolja i revolvera koji su prestali da se proizvode: 7,63 mm Mauser, 9x21 mm Broauning Long, 7,62 mm Nagant, .38 SV. Tu su i puščani 6,5x52 Karkano, 7,5x54 Frenč, 8x50 mmR Lebel i brojni drugi.

Odličan poslovni potez 

 I izuzetno retki kalibri poput 7,35 mm Karkano su sada dostopni, foto: Steinel Ammunition

Fabrika „Steinel Ammunition Co.“, koju je osnovao američki biznismen Endi Stejnel, privukla je  pažnju na sebe nudeći tržištu respektibilnu proizvođačku lepezu raznolike municije u kalibrima od .25 ACP do .50 BMG. Sjedinjene Američke Države su još uvek oaza građanske slobode u smislu nabavke i posedovanja vatrenog oružja, pa se u posedu zaljubljenika nalaze raznoliki modeli oružja napravljeni u svakom kutku planete i tokom različitih epoha. 

Steinel je plasirao novo zrno sa ekstremnom penetracijom, foto: Steinel Ammunition

Oni žele da što više koriste to i takvo svoje oružje na strelištima, a za to je potrebna adekvatna municija u dovoljnim količinama. Uvoz iz evrope nije bio dovoljan, a nekadašnje zalihe iz vojnih viškova su odavno presušile. Doduše nije baš uputno koristiti prastaru municiju iz više razloga. Dakle, potrebno je po tačnim specifikacijama proizvoditi kvalitetan metak namenjen starom i retkom oružju - upravo to "Steinel" i čini. 

Pročitajte još: Liliput - mali, ali ubojit “svedok prošlosti”

Koristeći komponente renomiranih firmi Hornadi, Sper, Liman i Nosler, počeli su proizvodnju startujući sa japanskim metkom 7,7x58 mm Arisaka jer u SAD ima veliki broj pušaka Tajp 99. Ređali su se puščani 6,5 mm Arisaka, 7,35 Karkano, zatim retki revolverski .41 Remington Magnum i stari britanski .455 Veblei, a kao posebna poslastica pištoljski 8x22 mm Nambu, 9 mm Largo i 7,65x20 mm Frenč. 

U SAD su česti japanski pištolji Nambu za koje donedavno nije mogla da se nabavi municija, foto: Steinel Ammunition

U njihovom proizvodnom programu se nalaze i .450 Bushmaster, .458 SOCOM i .500 Auto Maks te obilje drugih kalibra koji su u široj upotrebi. Ali želimo da ukažemo na ovu kompaniju kao najočitiji primer progresivnog tržišnog razmišljanja i da sve pokušamo da primenimo na naše uslove. Prethodne generacije su u vidu istorijskog i porodičnog nasleđa sačuvale brojne primerke vatrenog oružja koje se sada svrstava u kategoriju C i bilo bi uputno omogućiti vlasnicima da ih servisiraju i povremeno okušaju svežom i kvalitetnom municijom. 

Pročitajte još: Dalekometno streljaštvo je podstaklo razvoj karabinske meč municije u širokom spektru težine

Municija 6,5 mm KarKano se sada pravi za zrnom izuzetne ekspanzije, foto: Steinel Ammunition

U svakom slučaju, još jedna tema za razmatranje i poziv da se u sklopu paketa izmene Zakona o oružju i municiji omogući uvoz delova za takvo oružje, te i nabavka municije iz uvoza. Domaći proizvođači se ne bi ugrozili, a mnogi vlasnici raritetnog oružja bi odahnuli. 

Milan Milanović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.