Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Stručnjaci savetuju odbacivanje modernih shvatanja: Maslac, sir i meso za duži život!

Rezultati velikog istraživanja kanadskih stručnjaka koji upućuju na to da ishrana sa malim udelom masnoća povećava rizik od prerane smrti za četvrtinu u potpunoj su suprotnosti sa dosadašnjim savetima lekara i naučnika prema kojima se preporučuje smanjen unos masnoća u organizam.

1615572522_Depositphotos_237923206_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Časopis "Lancet" objavio je rezultate studije prema kojoj je nakon ankete sprovedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih delova sveta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz ishrane živeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso.

Pročitajte još: Zaustavite dug i iscrpan period pandemije: OVE namirnice će nam povratiti energiju i produktivnost na poslu!

Do sada su nas učili da konzumiranje previše zasićenih masnoća utiče na povećanje nivoa holesterola, što konačno može da rezultira srčanim bolestima, ali naučnici podsećaju da osobe koje iz ishrane izbace masnoće neretko zamenu za njih pronađu u proizvodima punim ugljenih hidrata, poput hleba, testenine i riže, što znači da u organizam ne unose neke vrlo važne nutrijente.

Ishrana bazirana na ugljenim hidratima jedna je od najnezdravijih, a studija koju su sproveli kanadski naučnici na 135.000 odraslih osoba u 18 zemalja pokazala je da je među onima koji su konzumirali rafinirane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine, rizik od preuranjene smrti bio veći za 28 posto.

Pročitajte još: MOĆ PRIRODE: Uklonite zadebljanje na NOKTIMA i gnjivice na nogama uz pomoć SVINJSKE MASTI

Rezultati istraživanja predstavljeni su na kongresu Evropskog udruženja kardiologa održanom u Barceloni pre nekoliko godina.

- Već decenijama se smernice zdrave ishrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, ali organizmu su potrebne masnoće... u njima su vitamini i esencijalne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu za organizam. Kada unos masnoća smanjite na najniži nivo, lišavate organizam svih tih važnih minerala - rekla je dr Mašid Degan, vođa studije i naučnica na Univerzitetu "McMaster".

Pročitajte još: SPASONOSNO ulje za ŽENE: Što pre ga napravite, jako je dobro za sve vrste ženskih oboljenja

Doktorka Degan i njene kolege smatraju da nizak unos zasićenih masnih kiselina povećava izglede za preuranjenu smrt za 13%, dok konzumiranje veće količine svih vrsta masnoća smanjuje taj rizik za čak 23%. Tvrde da su svi oni koji dnevno u organizam unesu više od 60% kalorija iz ugljenih hidrata "kandidati" za preuranjenu smrt.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas