· · Komentari: 0
prašina

Stvari koje čine dom večito PRAŠNJAVIM: Svi ih imamo u kući, a ne obraćamo pažnju

Ispostavilo se da 60% prašine ulazi u naše domove sa ulice, kroz prozore i vrata, ali odakle dolazi ostatak?

1619611711_Depositphotos_170483574_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Odeća, nameštaj, tepisi i druge stvari bukvalno emituju mikročestice u vazduh i kasnije postaju prašina. Prašine je teško osloboditi se, ali možemo da se potrudimo da obratimo pažnju na određene delove kuće.

Kućne biljke

Sobne biljke čiste vazduh i smanjuju prašinu, međutim, oni ne upijaju velike čestice i vremenom se same zaprljaju. Nagomilana prašina pogoršava filtrirajuća svojstva biljaka i sprečava normalan protok fotosinteze. Količina hlorofila u lišću se smanjuje, zbog čega biljka više ne čisti vazduh već deluje kao sakupljač prašine. Kako se ​​to ne bi dogodilo, biljke treba periodično čistit, piše Bright Side.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Ukrasite USKRŠNJU TRPEZU - jednostavne cvetne držače za salvete NAPRAVITE SAMI

Papiri i kartoni

Papirna vlakna se raspadaju i stvaraju prašinu to je razlog zašto moramo toliko često da čistimo police sa knjigama. Takođe obratitie pažnju na stare novine i časopise, kutije za cipele, papirne ambalaže od kućnih aparata. Bilo bi dobro da ih što manje čuvate u kuići, osim kada vam je zaista neophodno.

Krevet

Topao krevet je savršeno okruženje za grinje. Najbolje bi bilo da zamenite jastuke, ćebad i dušeke od prirodnog perja dole sa proizvodima koji imaju sintetička punila.

Foto: Deposit

Kako biste sprečili ulazak prašine prozore ne otvarajte rano ujutro ili kasno noću, kao ni po kišnom ili vrućem vremenu, najbolje je između podneva i večeri.

Veliki, pufnasti tepisi

U njihovim resama kriju se čestice prašine koje je teško eliminisati. Neodoljivo su mekani, ali i teški za održavanje, pa bi bilo dobro da ne uzimate velike modele kako biste mogli bolje da očistite. Zbog njiovog svojstva da sakupljaju prašinu držite ih van spavaće sobe.

Pročitajte još: Napravite USKRŠNJE DRVCE - potrebne su vam samo TRI stvari!

Teške zavese

Najbolje bi bilo da teške zavese pamučnim ili sintetičkim zavesama. One zadržavaju manje prljavštine i mogu da se peru u mašini.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 


 

 


 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.