· · Komentari: 0
PRESUDA

Sud NAREDIO mužu da bivšoj ženi isplati 60.000 evra za KUĆNE POSLOVE koje je radila dok su bili u braku

Portugalski vrhovni sud naložio je muškarcu da bivšoj supruzi plati 60.000 evra kao naknadu za čišćenje i kuvanje koje je obavljala tokom njihovog tri decenije dugog braka.

1618506640_zena-brise-prasinu.jpg
Foto: Printskrin / You Tube / Clean My Space

Kućni poslovi odavno se ne smatraju dužnošću supruge, a pojavljuje se i sve više sudskih slučajeva u kojima domaćice od bivših supružnika traže odštetu i dobijaju je. Poslednji takav slučaj stiže iz Portugala.

Presudom koja je doneta 14. januara, a portugalski mediji propratili su je u februaru, okončano je dugo suđenje u kojem se par bivših supružnika borio na raznim sudovima u Portugalu, prenosi Oddity Central.

Pročitajte još: Treba biti doteran uvek: Umesto da je zadihana i znojava, ova žena je tokom porođaja radila neverovatnu stvar (VIDEO)

Žena je prvobitno od bivšeg supruga tražila 240 hiljada evra za sve poslove koje je obavljala besplatno tokom njihovog braka, ali njena presuda je odbačena sa navodima da nema pravo na financijsku naknadu.

"Budući da rad proveden u kući nije zakonski potreban prema de facto sindikatu, njegovo pružanje kao doprinos zajedničkoj ekonomiji konfigurisano je kao spontano ispunjenje prirodne obveze", napisao je sudija u Barcelosu u svojoj presudi.

Pročitajte još: "Radim to besplatno i uživam": Ovoj ženi je čišćenje EKSTREMNO prljavih domova HOBI IZ SNOVA (VIDEO)

Kućni poslovi imaju jasnu ekonomsku vrednost

Žena je podnela žalbu i sud je ovaj put presudio u njenu korist, ali njen bivši muž se žalio vrhovnom sudu. Tamo je presuđeno da kućni poslovi, "iako ostaju nevidljivi, imaju jasnu ekonomsku vrednost". 

Žena odnela pobedu
Dokazano je da je u 30 godina braka supruga bila ta koja se brinula o kući i pripremala jela partneru. Sud je zaključio da je to dovelo do obogaćivanja supruga koji nije učestvovao u kućnim poslovima, jer mu je omogućeno da se okoristi rezultatima tih aktivnosti bez aktivnih troškova i doprinosa.

Pročitajte još: Milijarder UGRADIO ČIPOVE u mozak majmuna, a sada Pejdžer MISLIMA pokreće video-igru (VIDEO)

Sud je utvrdio finansijsku vrednost kućnih poslova koje je žena obavljala korišćenjem nacionalne minimalne plate kao kriterijuma, pomnoživši je sa 12 meseci, za 30 godina braka. Trećina iznosa oduzeta je zbog njenih troškova u tom razdoblju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.