Oglas
· · Komentari: 0
VRBICA

Sutra je VRBICA: Evo šta je prvo što morate da uradite ČIM USTANETE

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Lazarevu subotu, odnosno Vrbicu.

1619175716_vrbica.png
Foto: You tube printscreen Udarne vesti Balkana
Oglas

U srpskoj crkvi crkvi Vrbica je veseli dečiji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao - Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko.

Pročitajte još: Mesečni horoskop 1: OVAN neka uvuče rogove, Blizance će izdati voljena osoba, a Devica neka zaključa novčanik

Vrbicu obično u crkvu nose deca u subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se podele narodu. 

Praznik pada u toku uskršnjeg posta, pa je pravilo da na taj dan nije dobro igrati i pevati

Ujutru, kažu običaji, treba otići na reku da se umijete. Potom iz reke treba izvaditi kamenčić, staviti ga na nogu i šutnuti ga što dalje uz reči - Koliko sam ovaj kamen bacio i toliko zmija od mene daleko bila.

Pročitajte još: Četiri stvari morate uraditi dok je Sunce u BIKU, a prva je LJUBAV

Budući da je ovaj praznik u toku uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.

Poslednje čudo Hristovo
Ovaj događaj je bio uzrok presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion

O Lazarevoj suboti

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom, koji je opisao jevanđelist Luka.

Isus je došao do groba i pozvao Lazara da izađe.

Na vest o Lazarevoj smrti, kako je zapisano u Jovanovom jevanđelju, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen.

Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je ovaj i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove.

Pročitajte još: Kako je nastala bolest BOGATIH DAMA? Prva dama SAD imala je modne hirove zbog koji su mislili da je LUDA! 

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas