· · Komentari: 1
ishrana

Sve prednosti KIKIRIKIJA: Zašto ga treba uvrstiti u ishranu

Bogat hranljivim sastojcima, on vam donosi brojne zdravstvene blagodeti.

1605178004_Depositphotos_1820122_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kikiriki po želji možete konzumirati u njegovom sirovom i pečenom izdanju, od kojih je prvi svakako preporučljiviji. Visoko kaloričan sa svih 20 amino kiselina, kikiriki je odličan stimulator imunog sistema. Bogat vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima, doprinosi prevenciji brojnih bolesti. Kako bi otkrili zdravstvene prednosti kikirikija ostanite sa nama u redovima koji slede.

Kikiriki čuva srce

Kikiriki smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a poznato je da on dovodi do povećanja pritiska u krvnim sudovima. Ekstrakt kikirikijeve ljuske bogat je polifenolom koji smanjuje upalu koja uzrokuje bolesti srca. Takođe kikiriki ima antioksidantna svojstva koja se bore protiv bolesti srca, budući da sadrži resveratrol.

Redovan unos kikirikija u organizam smanjuje trigliceride, poboljšavajući zdravlje srca.

Pročitajte još: ZA SADAŠNJE I BIVŠE PUŠAČE: Ovaj sok od tri biljke će vam OČISTITI PLUĆA

Pomaže pri gubitku težine

Iako vrlo kaloričan kikiriki doprinosi gubitku kilograma, umesto njihovom taloženju, pre svega jer predstavlja energetski gustu hranu. Konzumacija kikirikija između obroka je poželjna kako bi se smanjila potreba za unošenjem dodatnih kalorija u organizam u toku dana. Kikiriki izaziva jači osećaj sitosti kada se konzumira sam, nego uz obrok.

Foto: Deposit

Srečava pojavu kamena u bubregu i žuči

Konzumacija kikirikija povezana je sa manjim rizikom od žučnog i bubrežnog kamenca. Brojne studije su pokazale da redovan unos kikirikija u organizam smanjuje probleme sa kamenjem u žuči i bubrezima, čak i kada je reč o vrlo maloj količini, odnosno jednoj šolji kikirikija dnevno.

Pomaže pri kontroli šećera u krvi

Dodavanje kikirikija ili kikiriki putera obrocima ne povećava nivo šećera u krvi. Šta više ako ih konzumirate uz vaš redovan obrok možete stabilizovati nivo šećera u krvi. Kikiriki stvara vrlo nisko glikemijsko opterećenje, zbog čega je i prozvan super-hranom za dijabetičare. Vlakna koja se nalaze u kikirikiju zaslužna su za smanjenje nivoa šećera u krvi.

Odlična hrana za dijabetičare.

Pročitajte još: Namirnice od kojih naglo skače ŠEĆER U KRVI: Većinu jedemo svaki dan

Smanjuje rizik od kancera

Visok unos kikirikija (zajedno sa drugim orašastim plodovima) povezan je sa smanjenjem rizika od raka debelog crva. Izoflavoni, receveratrol i fenolna kiselina koji se nalaze u kikirikiju imaju antikancerogena dejstva što znači da znatno smanjuju mogućnost oboljevanje od ove opake bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.