Oglas
· · Komentari: 0
Napredak

Sve smo bliže vozilima bez šofera (Video)

"Volvo" u saradnji sa "Luminarom" razvija novi sistem za automomnu vožnju

VOLVO-LIDAR-2.jpg
Foto:"Volvo automobili"
Oglas

Kompanija "Volvo automobili", globalni lider na polju bezbednosti vozila, razvija novu tehnologiju u partnerstvu sa tehnološkom firmom "Luminar" koja će im obezbediti vodeću industrijsku ulogu i koju će primeniti u sledećoj generaciji svojih vozila.

Ovo partnerstvo će omogućiti "Volvo automobilima" prvu totalno autonomnu vožnju na autoputevima i to tako što će se razvijati sistemi aktivne bezbednosti.

Nova generacija "SPA 2" modularne platforme vozila biće dostupna sa hardverom spremnim za autonomnu vožnju i počeće da se proizvodi od 2022. godine sa "Luminar Lidarom" radarskim sistemom integrisanim u krov vozila.

Foto:"Volvo automobili"

- Autonomna vožnja može potencijalno da bude i najbezbednija tehnologija u istoriji automobilizma koja će  sačuvati najviše života - objašnjava Henrik Grin, šef tehnološkog razvoja "Volvo automobila" - U bliskoj budućnosti naša vozila će biti u stanju da donesu važne odluke koje se tiču bezbednosti i ovo je bitan korak u tom pravcu. 

"Luminarova" tehnologija se zasniva na visokim performansama "Lidar" senzora koji emituju milione signala, laserske svetlosti, da detektuju gde se objekat nalazi, okruženje u 3D tehnologiji, kreirajući trenutno mapu u realnom vremenu bez potrebe za internet konekcijom.

Pročitajte još: "Hjundai grupa" razvila egzoskelet VEX koji pojačava sposobnost radnika (Foto)

"Lidar" je ključ u kreiranju automobila koji će obezbediti bezbednu navigaciju u autonomnoj vožnji, omogućujući pouzdanu viziju i percepciju koju kamere i radari sami ne mogu da obezbede. "Lidar" je idealna osnova za donošenje bezbednih odluka u kompleksnoj situaciji pri velikim brzinama.

Da bi uopšte i omogužio postojanje "Autoput pilota" u budućnosti "Luminarovo" tehnološko rešenje biće kombinovano sa softverom za autonomnu vožnju i kamerama, radarima, i "bek-ap" sistemima za raznorazne funkcije poput upravljanja vozilom, kočenja, ali i instalacije baterija za vozila "Volvoa" koja će imati mogućnost samoupravljanja.


Sve zajedno omogućiće korisnicima da iskoriste mogućnost bezbednog, potpuno automatizovanog načina vožnje autoputem.

- Uskoro će "Volvo" biti spreman za autonomnu vožnju autoputem kada automobil oceni da je bezbedno da to uradi - kaže Henrik Grin - Automobil preuzima svu odgovornost i vozač može da se opusti i relaksira.”

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas