Oglas
· · Komentari: 0
PUTOVANJA

Svi se slažu da je ovaj gradić nova turistička zvezda Erope

O Arlu ste verovatno čuli zahvaljujući Van Gogu, ali svi kažu da je to nova evropska "turistička zvezda".

1615972297_ARLkrov.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Vinsent Van Gog je upravo u Arlu i okolini naslikao neke od najpoznatijih slika. Ovaj mali grad u Provansi nalazi se nekoliko sati vozom od Azurne obale.

Pročitajte još: Raj otvara vrata za turiste: Sejšeli vakcinisali sve zaposlene u turizmu

Meštanka Foto: Piksabej

Van Gog je u Arl pobegao iz Pariza, a ovaj gradić slavi svaki trenutak koji je umetnik proveo u njemu. Na železničkoj stanici, a vozom stižu svi turisti sa Azurne obale, piše da je tako stigao i Van Gog 20. februara 1888. godine. Odseo je u kućici "boje putera" na ćošku i počeo da slika. Ubrzo je stigao i Pol Gogen i ostao nekoliko nedelja.

Pozvao je u goste i Pola Gogena i zajedno su slikali

U Arlu turisti mogu da se priključe turi "Putevima Van Goga", a mogu i sami da istražuju grad.

I danas radi kafić "Noć" u kojem je sedeo i koji je slikao

Za početak, na Trgu Forum i danas se nalazi kafić "Noć" koji je ovekovečen na Van Gogovoj slici. Sam naziv trga je znak da je Arl dugo bio rimska provincija, a turisti danas mogu videti rimski teatar i amfiteatar, lepu akropolu, čuveni obelisk, Konstantinove terme...

Međutim, Arl je i u Srednjem veku bio važan trgovački centar pa se mogu posetiti zamak, videti srednjovekovan toranj kod rimskog amfiteatra i otići do stare vodenice.

Pročitajte još: Američka blogerka u Beogradu: Tamara je razlog zašto sam sanjala da dođem u Srbiju! (VIDEO)

Zanimljiv je u Muzej umetnosti, ali mnogi turisti žele da u ovom gradu probaju čuveni specijalitet - puževe sa lekovitim biljem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luma Arles (@luma_arles)

Luma toranj se otvara juna ove godine, a umetnik Frenk Geri je pobedio na konkursu za ovo arhitektonsko čudo podignuto u čast Van Goga. Toranj je visok 56 metara i ovaj stakleni umetnički centar treba da dočara život slavnog umetnika.

Gorgolj Foto: Piksabej
Da li je toranj Luma naružio okolinu?

Ovo novo arhitektonsko dostignuće se mnogima ne dopada, jer prilično iskače od okoline koja je sačuvala idiličnu atmosferu minulih vremena. Naročito su ulice starog grada prekrasne za šetnju tokom dana, dok uveče postaju gotovo puste.

Pročitajte još: Da li će se zaposleni u ugostiteljstvu VAKCINISATI? Pitali smo konobare šta misle o mogućoj obaveznoj vakcinaciji

Pijaca je u Arlu legendarna. Otvara se u 8.00 ujutru i na njoj se mogu kupiti ili, jednostavno, uživati u morskim plovodima i ribama, bojama i mirisima svežeg voća i povrća, sveća i začina iz Provanse.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas