· · Komentari: 0
citrus

Svi zaboravljamo LIMETU: Donosimo RAZLOGE zbog kojih treba da se nađe U NAŠOJ KUHINJI

Uglavnom kupujemo limun, a limete se retko kad i setimo. Pored limuna ona je zaboravljena, ali donosimo vam razloge zbog kojih ovo južno voće treba da uvrstite u svoju ishranu.

1596528777_Depositphotos_73915613_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Limeta pripada citrusima i potiče iz jugoistočne Azije. Ovo voće zelene boje i nešto manje od limuna. U šali se često kaže da je ona limunova mlađa i slađa sestra.

Pročitajte još: Da li ste čuli za CRNU LIMUNADU? Otkrivamo šta ona čini za naš ORGANIZAM

Foto: Pixabay

1. Limetina kora utiće na usporavanje starenja kože

Korica ove zelene voćke sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina. Ovaj pigment koji daje boju koži se može, s godinama i izlaganjem UV zrakacima smanjiti i ostaviti tamne tragove na koži.

Pročitajte još: Da li znate kada je PRAVO vreme za PRVU JUTARNJU KAFU?

2. Limeta ima antikancerogena svojstva

Lekoviti spojevi u limeti sprečavaju rak debelog creva, želuca i krvi. Iako tačan mehanizam nije poznat, naučnici su primijetili da antioksidansi iz limete uništavaju stanice karcinoma. Limunada od limete se zadržava duže u krvotoku jer sadrži više slobodnih radikala od zelenog čaja ili tamne čokolade.

3. Limetin sok može sprečiti nastanak bubrežnih kamenaca

Foto: Pixabay

Sok pripremljen od ove voćke sadrži više limunske kiseline od narandže ili grejpa. Limunska kiselina je prirodni sastojak koji sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca sastavljenih od kristaliziranog kalcijuma. Najbolje je da iscedite svež sok i pomešate ga sa vodom.

Pročitajte još: Sprečava kamen u bubregu: Ova namirnica je izvor zdravlja i energije

4 Limetom snižava holesterol

Istraživanja su pokazala da flavonoid hesperidin otkriveni u limeti može sniziti holesterol i trigliceride.

Kako da pravilno iscedite limetu

Limun se seče na pola i na taj način cedimo i dobijamo sok, ali kod limete je drugačije. Limetu je potrebno iseći na manje delove, najbolje je da je podelimo na četvrtine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.