Oglas
· · Komentari: 0

Svima nam se barem jednom dogodilo: Da li znate šta zaista znači "ustati na levu nogu"?

Otkriveno zbog čega se ova fraza vezuje za nešto loše

1620472175_mmm.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Kad kažemo da je neko ustao na levu nogu, hoćemo da naglasimo njegovo neraspoloženje koje je bez nekog posebnog razloga. Ali odakle potiče ova izreka – to zna malo ljudi.

Pročitajte još: Bila je simbol LEPOTE, a muževi su je varali: Zbog stresa je imala nekoliko pobačaja, umrla je od opake bolesti u najgorim mukama

Sva narodna verovanja odvajaju levu i desnu stranu i predstavljaju ih kao nejednake. Desna je ona koja je prava, jača, dobra, naprednija, dok je leva slabija, nesrećna, nazadna. Stefan Nemanja je na samrti rekao – “Za puteve na desnoj strani zna Bog, a na levoj strani su putevi đavolski i razvratni”.

Za ovo se vezuje i fraza – “Ustao je na levu nogu” – misleći pri tom da nije ustao “kako treba” na desnu nogu pa je zato i neraspoložen celog dana.

Smatra se ipak da je ova fraza još starija i da iz vremena starih Rimljana. Oni su smatrali da je leva strana u Rimu loša, baksuzna, zla, pa samim tim i kada nakon buđenja prvo levom nogom dodirnete pod – to je dovoljan razlog da vam ceo dan protekne loše.

Pročitajte još: Ovaj detalj iz biografije Nikole Tesle niko nije znao (FOTO)

Leva noga je mogla da donese nesreću i ako ovom nogom prvo pređete kućni prag, pa su zato i na to Rimljani obraćali pažnju. Još jedna povezanost lošeg, odnosno zla sa levom stranom jeste i to što se na engleskom jeziku zlokoban kaže – sinister, a koren reči je latinska reč za levo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas