Oglas
· · Komentari: 0
SUPERHRANA

Tako OBIČNE i tako LEKOVITE: 4 POTCENJENE namirnice koja TREBA jesti

Ukoliko neko u porodici ima visok pritisak ili kancer što češće birajte namrinice koje će sprečiti ova oboljenja.

1598530678_lesnik.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Paradajz, pasulj i pogotovo bundevu mnogi smatraju običnom hranom koju jedu bez posebnog zadovoljstva. Da znate šta sve leče, ne bi ste tako mislili!

Pročitajte još: Muči vas STOMAK? Pravi je trenutak da odete u polje KUKURUZA i pokupite SVILU

Ako neko u porodici ima kancer

Antioksidans likopen koji se u većim količinama nalazi u paradajzu efikasno smanjuje rizik od raka pluća, stomaka i prostate.

Pasulj Foto: Peksel

Antioksidativna svojstva likopena mogu da zaštite i imune ćelije od destruktivnih slobodnih radikala, molekula koji mogu da oštete ćelije i DNK. Paradajz sa malo maslinovog ulja pomaže da likopen lakše dospe u krvotok.

Šaka lešnika je prevencija od moždanog udara.

Ako imate visok pritisak

Lešnici su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porekla. Cenjeni su zbog svoje sposobnosti sprečavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora. I oleinska masna kiselina je izvrstan lekoviti nutrijent. Ona deluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara.

Jedite ga što više možete Foto: Depozit

Ako planirate da smršate

Ako planirate da smršate u plan ishrane obavezno uvrstite i bundevu. Niskokalorična je namirnica i vrlo zdrava. Naročito se savetuje onima koji pate od reume, gihta, upale mokraćnih puteva, bubrega i žuči. Oblog od sveže izrendane bundeve se primenjuje za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Pročitajte još: BESNI bez RAZLOGA? Bolesna jetra utiče na KARATER nervoznih ljudi, a DEPRESIVNIIMA je bolestan susedni ogan

Ako u porodici imate istoriju srčanih oboljenja

Ishrana bogata pasuljem može da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka, tvrdi se u smernicama za zdravu ishranu vlade SAD. Inače, pasulj je dobar izvor proteina i za razliku od drugih izvora ovih nutrijenata, ima malo masti i ne sadrži zasićene masti i holesterol.

Jedna porcija pasulja osigurava 20% dnevnih potreba za vlaknima.

Jedna porcija pasulja osigurava 20 odsto dnevnih potreba za vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas