· · Komentari: 0
SUJEVERJE

Tetrafobija je strah od broja 4, a OVAJ narod ga se smrtno plaši

Tetrafobija, ili strah od broja četiri nije izmišljotina.

1618775428_Depositphotos_340505766_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Tetrafobija, ili strah od broja četiri u azijskoj i kineskoj kulturi nije mala stvar. Četvorka koja asocira na smrt nije poželjna u niti jednom obliku, čak niti kao broj stana, sprata ili broja telefona...

Pročitajte još: Izgubljeni "Zlatni grad" star 3.000 godina PRONAĐEN u Egiptu (FOTO/VIDEO)

U Hong Kongu sreća, pa ni brojevi nisu za šalu. Većina stanovnika će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi povećali izglede za blagostanjem - čak iako to znači odustajanje od povoljnog stana na genijalnoj lokaciji ili promenu broja telefona, pogotovo ukoliko oni u sebi sadrže broj 4 ili se nalaze na 4. sprat...

I stanovi sa brojem 4...
Kad je reč o traženju stana, brojevi takođe igraju veliku ulogu; imaju li broj četiri ili pak više njih, teško će se izdati ili prodati po dobroj ceni. Posebno je nesrećan 14 koji zvuči kao "sigurno ćeš umreti" ili 24 – "laka smrt".  
Osmica se smatra srećnim brojem...

Najsrećniji brojevi oslanjaju se na homonime. Tako se osmica smatra srećnom, jer za osam na kantonskom (baat) i mandarinskom (ba) zvuči slično kao bogatstvo (faat / fa). Šest simbolizuje fluidnost, sedam zajedništvo, a devet ima konotacije dugovečnosti. Ko može da bira, nikada neće odabrati broj telefona koji sadrži zlokobnu četvorku koja asocira na smrt - što više četvorki, to je sreća lošija.

Ovakvo verovanje potiče iz činjenice da se cifra 4 izgovara veoma slično kao reč "smrt" ili "dolaženje smrti".

Pročitajte još: Kako je nastala bolest BOGATIH DAMA? Prva dama SAD imala je modne hirove zbog koji su mislili da je LUDA!

Svojevremeno je hongkonška vlada, razmatrala da mobilnim operaterima omogući prodaju izuzetno povoljnih kombinacija brojeva na aukciji po većoj ceni, ali ipak su odbacili tu ideju. To ipak nije sprečilo preprodavce da ugode praznovernima, čak i ako zbog toga moraju zaobići pokoji zakon. Tako vlasnici poželjnih kombinacija brojeva mogu dobro zaraditi prodajom svojih SIM kartica, navodno se broj 6983 7777, koji se smatra ekstremno srećnim, prodavao za neverovatnih 900 evra.

Tetrafobija nije izmišljotina!

Apartmani, hoteli, kancelarije, pa čak i bolnice u Hong Kongu izbegavaju takve brojeve. Tetrafobija, ili strah od broja četiri nije izmišljotina. U brojnim zgradama ne postoje spartovi s četvorkom – nakon 39. sprata sledi 50. Oni koji su primorani da žive "s četvorkom" ponekad potraže pomoć kipa Tudi Gong, božanstva koje čuva od negativne energije i duhova.

Pročitajte još: Prošlo je više od pola veka, a ni traga ni glasa od njih: Troje mališana su jednog jutra otišli na plažu i više se nikada nisu vratili (VIDEO)

"Praznoverni rituali ljudima daju osećaj kontrole, zbog čega se osećaju manje teskobno. Baš kao i religija, praznoverje nas može utešiti. Budući da Hong Kong nije izrazito religiozno mesto, ljudima ostaje nauka – ili praznoverje! A, oni se izgleda radije opredeljuju za praznoverje", objasnio je hongkonški profesor i autor studija o praznoverju, Jan Zang.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.