Oglas
· · Komentari: 0
ČIŠĆENJE

Težak za održavanje, ali LEP: Tri SAVETA kako da RAVNA PLOČA bude kao nova

Stakleno-keramička površina šporeta sa ravnom pločom mnogo je osetljivija od “obične”, pa može da se lako ogrebe i ošteti neadekvatnom upotrebom.

1602248789_Depositphotos_186089632_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Mnoge su prednosti staklo-keramičke, popularno zvane “ravne” ploče na šporetu, počevši od manje potrošnje struje (u štednji se najviše ističu indukcione), preko brzine zagrevanja, manjeg prostora koji zauzima, pa do estetike.

Međutim, jedna od mana ovakvog šporeta, koja domaćicama zadaje glavobolju, je čišćenje, odnosno održavanje koje je zahtevnije u odnosu na klasične modele sa ringlama.

Pročitajte još: Ove NAMIRNICE ne treba PODGREVATI: Mogu da izazovu ozbiljne PROBLEME

Sve ovo često deluje kao bauk, pa uplaši potencijalne korisnike pre nego što kupe šporet, a neretko ih i natera da se predomisle, u korist klasičnog modela. Ako se odlučite da ga kupite pratite ovih nekoliko saveta za pravilno održavanje ploče.

Kao iz radnje Foto: Depozit
  • Uvek kupujte sredstva za čišćenje na kojima je naglašeno da su za staklo-keramiku.
  • Ako vam nešto iskipi ili se zalepi mrvica hrane, sačekajte da se ploča ohladi pa odmah skinite magičnom krpom umočenom u toplu vodu i odgovarajućim deterdžentom.
  • Ako je, pak, reč o “težoj” zaprljanosti, upotrebite špatulu, odnosno strugalicu, posebno dizajniranu za ovu vrste ploče.
Koristite specijalnu strugalicu sa žiletom za čišćenje ploče.

Ona u sebi sadrži žilet kojim bi trebalo da polako grebete po ploči. Ni slučajno nemojte to da radite pod bilo kojim drugim uglom do onog od 30 ili 35 stepeni, dakle gotovo horizontalno, jer ćete lako ogrebati ploču.

Pročitajte još: Hladni dani obavezno donose i "JAČU HRANU"? Ne nasedajte na zavere, evo koje VITAMINE morate unositi

Poseban krem Foto: Depozit

Takođe, prislanjajte je celom širinom, nikako samo ćoškovima, iz istog razloga. Čim očistite šporet, posušite ga i izglancajte mekom, suvom krpom.

Koristite specijalan krem, namenjen ovim šporetima.

Najbolje bi bilo da koristite specijalan krem, namenjen isključivo ovoj vrsti šporeta, koji je skuplji ali i efikasniji od običnog sredstva za čišćenje. Koristi se tako što ga pospete po površini pa potom, kružnim pokretima, čistite mekom krpom, na kraju isperete, takođe krpom od mekanog materijala, i posušite. Vodite računa o tome da tečnost ne dospe na senzore koji se odnose na komande osetljive na dodir, jer može da blokira šporet.

Posle ovog trika šporet će izgledati kao nov:
Potopite meku, mikrofiber krpu u penu rastvora blagog deterdženta i tople vode, pa je dobro iscedite. Pospite sodu bikarbonu po šporetu, pa ga potpuno prekrijte isceđenom krpom. Ostavite da tako odstoji 15 minuta, pa operite šporet sunđerom i mekom, vlažnom krpom. Posušite odmah i uživajte u visokom sjaju vaše ploče.

Pročitajte još: Kako da URADITE važnu STVAR koju ni ČAK Noris NE MOŽE!

Za kraj, ne zaboravite da uvek koristite samo ono posuđe koje je predviđeno za šporete sa staklo-keramičkom pločom, jer svako drugo može da ga ošteti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas