· · Komentari: 0
LEGENDE

To su bila vremena: Lagano je JEZDIO sa nasmejanim vozačem, a svi su ga gledali otvorenih ustiju!

To nije bio običan kombi. To je bio "disko bus" i "hipi ven".

1606982154_vw-3568890_1280.jpg
Foto: Piksabej

Legendaran. Neponovljiv. Bio je zvezda u nekoliko muzičkih spotova i filmova. U njemu se vozila čak i Pepa Prase! Sigurno ste gledali film "Argo" u kojem Ben Aflek spašava američke fiplomate iz Teherana - obratite pažnju, jer to čini upravo ovim vozilom.

Pročitajte još: Omiljeno vozilo taksista, bio je simbol AMBASADORA, gasterbajtera i DIREKTORA (VIDEO)

Kontrakultura
Hipi  ven je sinonim za Vudstok, a našao se i na koricama mnogih albuma kao Bob Dilana i Bič Bojsa.

Ovo vozilo je i danas traženo iako se odavno ne proizvodi. Toliko je voljen da postoje čitave spasilačke ekipe koje ih spašavaju kada ih pronađu potpuno propale u starim šupama ili šumama!

Mikrobus, disko bus, hipi ven, transporter, kamping - mnogo imena ima!

Poznat je po mnogim imenima, ali je najčešće nazivan transporter ili kombi. Mladi su ga nazivali disko bus. U Velikoj Britaniji je nosio ime mikrobus. Nazivan je i kamper, jer su ga mnoge porodice koristile za kampovanje.

Pročitajte još: SVI su ga ŽELELI, a onaj ko ga je IMAO bio je KRALJ ASFALTA

Najlepši je na drumu Foto: Piksabej

Priča počinje 1935. godine kada je u nemačkom "Folksfagenu" napravljen motor koji je ugrađen u kombi "Volkswagen Type 2".

Kamper Foto: Piksabej

Pročitajte još: Bio je RUŽAN, svi su mu se smejali, ali danas KOLEKCIONARI ne pitaju KOLIKO KOŠTA

Prvi model se na ulicama pojavio 1950. godine kao drugi model vozila koji je proizveo "Folksvagen".

Tačnije, proizvodnja je počela novemrba 1949. godine.Odmah se svima dopao i svako je počeo da ga koristi na svoj način. U arapaskim zemljama je postao glavno sredstvo gradskog prevoza.

Odmah se svima dopao, a hipici su u njemu prepoznali svoju novu kuću!
Foto: Youtube/ screenshot Movieclips Coming Soon

Šezdesetih godina 20. veka pojavili su se hipici koji su prkosili društvenim normamama, a ovaj kombi je bio savršen da se njime putuje na koncerte, da se pobegne od kuće i putuje po svetu,  da se u njemu živi.

Do danas je ovaj kombi mnogima prva asocijacija na hipike, pa ga i nazivaju "hippie van". Naime, ovaj kombi je pravi primer kontrakulture!

Pročitajte još: PRVA FILMSKA scena VOŽNJE, zvali su ga "NARODNI AUTO", a DANAS ga voze POSEBNI LJUDI

Danas je među k olekcionarima najtraženiji prvi model Volkswagen Type 2 proizveden, dakle, marta 1950. godine. Lakos e prepoznaje po karakterističnom krilu koje štiti od vetra. Samo ovaj model bi trebalod a se naziva mikrobus.

Samba se proizvodila u dve boje i štitila je od sunca.
Pileći kombi
Šezdesetih se pojavio kamionet koji je nazivan "Chicken Tax". Evropske zemlje su uvele porez na američku piletinu, pa je i kamionet u SAD dobio ekstra porez.

Naredne godine je fabrika u Volfsburgu počela da proizvodi novi model Volkswagen Samba. Prepoznaju se po dve karakteristične boje - petrolej i cinober, ali i po malo dužem delu koji vozača štiti od sunca, pa je vozilo nazivano i "šešir".

Pročitajte još: Zvali su ga žaba, ružno pače, koza, a mi smo mu tepali SPAČEK (Foto/Video)

Na ulicama se najčešće mogu videti modeli tipa 2 (koji se proizvodio i u Meksiku), dok svi naredni modeli nikada nisu postali popuarni kao njihov deda. Trenutno se proizvodi šesta generacija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.