· · Komentari: 0
TRADICIJA

TOPE se u ustima, podsećaju na BAKU, a recept je PROVEREN (FOTO)

Emil Žerbo je pravio najbolje slatkiše u Evropi krajem 19. veka. NJegova legendarna poslastičarnica se nalazi u centru Budimpešte, ali njegov kolač možete da napravite i sami.

1603891730_gotot.jpg
Foto: A. M.

Tradicija je prva reč koja padne na pamet svakom ko na tanjiru vidi žerbo kocke. Kolač koji se pravi bez fila i stari, dobro provereni ukus.

Pročitajte još: Tajland na tanjiru: ANANAS punjen pirinčem i PILETINOM za 20 minuta (FOTO)

Foto: A: M.

Sastojci:

  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera
  • 250 grama margarina
  • 500 grama brašna
  • 1 kvasac
  • 1 šoljica mleka
  • 150 grama mlevenih oraha
  • tegla pekmeza od kajsija
  • 9 kašika šećera
  • 100 grama crne čokolade

Priprema:

Prvo pomešajte žumanca, buter i šećer, a onda dodajte kvasac koji ste prethodno stavili u šolju sa malo toplog mleka. Kada se sve sjedini u glatku masu (to se najbolje postiže rukom) polako dodajte brašno. Obično se za testo potroši čitavih pola kilograma, ali veoma je važno da testo ne postane krto, jer će se teško raditi sa njim.

Testo mora da bude meko, da se lakše radi.

Pospite radnu površinu brašnom i podelite testo na četiri dela. Prvi deo razvijte oklagijom u pravougaonik veličine pleha. U pleh stavite papir za pečenje pa, polako, namotano na oklagiju prebacite testo.

Testo prvo ravnomerno namažite pekmezom od kajsija, pa pospite mlevenim orasima i kašikom šećera. Postupak ponovite se drugim delom i trećim delom testa. Na četvrtu koru se ništa ne posipa.

Pročitajte još: Doručkujte kao na bečkom dvoru: CARSKE mrvice su KRALJEVSKO uživanje! (FOTO)

Uključite rernu na 220 stepeni i pecite kolač 25 minuta, odnosno dok ne porumeni. Kada izvadite kolač u malu šerpicu mleko u koje, kada se ugreje, dodajte izdrobljenu čokoladu. Dobro pomešajte smesu i njome prelijte koru kolača.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.