Oglas
· · Komentari: 0
biljke

Trend proleća i leta kada su biljke u pitanju: Kako se gaji AMARILIS? (FOTO)

Amarilis je zbog svoje lepote deo mnogih stanova i dvorišta.

1621699496_Depositphotos_43399973_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Cvet amarilis obično se uzgaja u stanu, a moguće ga je gajiti i u vrtu. Pripada grupi tropskih biljaka iz Centralne i Južne Amerike. Ove biljke imaju trakasto lišće i ogromno cveće u obliku trubanih ljiljana. Cvetovi su obično tamnocrvene, ružičaste, bele ili mešavine ovih boja.

Tehnike gajenja amarilisa variraju, u zavisnosti od toga da li ga uzgajate u zatvorenom ili na otvorenom i kada želite da cveta. Lukovice treba saditi 10 do 12 nedelja pre nego što želite da cvetaju, piše The Spruce.

Pročitajte još: Zbog čega ORHIDEJA neće da cveta? Popravite greške i uživajte u njenoj lepoti

Saksiju okrećite na svakih nekoliko dana, tako da cvetna stabljika bude ravnomerno izložena svetlosti.

Foto: Deposit

Svetlost

Najviše voli jutarnje sunce, a ukoliko ga čuvate u bašti bilo bi najbolje da je u blagoj senci.

Tlo

Na otvorenom gajite lukovice amarilisa u dobro dreniranom, plodnom zemljištu. Kada uzgajate lukovice u saksiji, koristite kvalitetnu, dobro dreniranu mešavinu peskovitih ilovača.

Pročitajte još: Sirće ČINI ČUDA za vašu baštu! Top 8 trikova zbog kojih će vam biljke biti zahvalne (VIDEO)

Voda

Tokom perioda rasta ili cvetanja zalivajte amarilis kad god se gornja 2 cm zemlje osuše. Amarilisu je potreban period suvog odmora neposredno nakon cvetanja kako bi se "resetovao"  za buduće cvetanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas