· · Komentari: 0
BLEFARITIS

Trepavice neka otpadaju, ali nešto tu treba da vas ZABRINE

Vek trepavice je 120 dana, i dok jedne opadaju druge izrastaju.

1607360265_Depositphotos_10023648_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ali, kada izgubite trepavice samo na jednom kapku ili se one vidno prorede to može da ukazuje na tumor.

Pročitajte još: Sedam ZDRAVSTVENIH UPOZORENJA koja nam šalju USNE

Docent Dejan Rašić, hirurg-oftalmolog Kliničkog centra Srbije kaže da je proređivanje trepavica i njihovo opadanje normalan proces koji prati starenje:

- Nije retko da kad čovek počne da ćelavi da mu se vidno prorede i trepavice. One mogu sa starenjem i sasvim da pobele. Dok god se taj proces dešava na oba oka istovremeno razloga za bojazan nema.

Normalno je da u starosti opadaju i bele, ali je opasno ako se to dešava samo na jednom oku.

Pomoć lekara neophodna je kada trepavice vidno počnu da opadaju samo sa jednog oka.

- Ovo stanje uglavnom ukazuje na tumor kapka, koji nekada može da se i vidi, u smislu promene njegovog izgleda, a nekada je samo gubitak trepavica prvi simptom - kaže dr Rašić.

Opasan je blefaritis - upala ivice kapka.

Naš sagovornik napominje da su tumori kapaka dosta retki. Najčešći uzrok gubitka trepavica je blefaritis, odnosno upala ivica kapaka.

Pročitajte još: Ako vas OVO ZABOLI odmah se javite lekaru

- Nije mali broj onih koji hronično pate od blefaritisa - kaže dr Rašić. - Reč je o upali koja je nekada povezana sa nekim bakterijskim infekcijama, suvim okom ili generalno masnom kožom. Hronična upala dovodi do većeg gubitka trepavica ili do njihovog proređivanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.