Oglas
· · Komentari: 0
BAŠTA

Tri stvari koje morate uraditi u VRTU, a prva je motika u ruke

Sada se formira bašta, jer se leti bere samo ono što se u martu poseje i zasadi.

1614773247_Depositphotos_179609036_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Najviše posla baštovani imaju u martu, jer se tada rade najvažniji radovi u bašti, povrtnjaku i voćnjaku, ali i na balkonima i terasama. Baštovani amateri se često dvoume da li je rano, jer šta ako neočekivano počne mraz?

Pročitajte još: Lebdeće saksije su ČAROBNE i hit među kaktusarima!

U martu se formira bašta

Kako će izgledati bašta, šta ćete saditi i na leto brati, zavisi od rada u martu. Sada se priprema zemljište za sadnju. Veću baštu ašovom ili motikom prekopajte, a onda nađubrite

Ruže i živa ograda
U martu se sadi ukrasno bilje, a naročito ruže. Ukoliko već imate proredite, a ako nemate posadite i presadite lekovito i začinsko bilje. Sada se orezuje voće, ali i žbunasto bilje koje cveta leti (ruže, hortenzije, živa ograda).
Pre okopavanja stavite tanak sloj pregorelog stajnjaka

Idealno je da se pre okopavanja bašte stavi tanak sloj pregorelog stajnjaka ili da ga kasnije ponovo prekopate. Na kraju se zemlja obogati mineralnim đubrivom.

Pročitajte još: Ovo je pravi vesnik PROLEĆA: Koristili su je kao šminku, ako je nađete izgovorite magične REČI

Peskovita i rastresita zemlja se prekriva slojem humusa,  treseta ili pregorelog stajnjaka, pa se tek onda prekopava. Ukoliko bašta ima ima kamenje - mora da se povadi.

Šta se seje u martu?

Sada se seje luk, spanać, blitva, salata, grašak, šargarepu... Kada to završite sredinom meseca posejte celer, rotkvice, mirođiju, peršun, paštrnak. Krajem marta sade se zeljaste biljke: kupus, kelj, karfiol i keleraba.

Kompost
Vreme je za kompost. Reciklirajte biljni otpad i dobićete idealno đubrivo.
Posejte rasad!

Rasad ili seme?

Počnite sa rasadom sezonskog povrća. Nabavite seme  prokelja, brokolija, karfiola, kupusa, krastavaca, paradajza, paprika, patlidžana, lubenica i dinja. Gajbice napunite peskom i zemljom i posejte seme. Postavite ih na sunčanom i toplom mestu, redovno zalivajte i čekajte da  proklija. Ukoliko nemate staklenik pokrijte gajbice providnom folijom.

Pročitajte još: Jedite mladi praziluk za 7 dana: Trebaju vam čaša i glavica luka! (VIDEO)

Vreme je za voće! Posadite sadnice i ankerujte, a oko starih stabala stavite stajnjak i kompost.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas