· · Komentari: 0
KORISNO

TRUDNA doktorka na TikToku pokazala kako da trudnice PRAVILNO vežu pojas u automobilu (VIDEO)

Doktorka Kejti sa Hitne medicine i sama je trudna, a u svom videu objasnila je kako bi trudnice trebalo da stavljaju sigurnosni pojas - ispod trudničkog stomaka.

1618319353_Depositphotos_26339843_s-2019.jpg
Foto: Depozit

- Juče sam radila u Hitnoj službi i brinula o mladoj dami koja je lakše nastradala u saobraćajnoj nesreći u trećem mesecu trudnoće - ispričala je u svom TikTok videu specijalista hitne medicine Kejti.

Rekla je kako je trudnicu pitala da li je bila vezana sigurnosnim pojasom, na šta je devojka objasnila da joj je pojas bio vezan preko trudničkog stomaka.

Pročitajte još: ODUŠEVILA HILJADE ŽENA: Majka pokazala kako joj izgleda stomak posle tri trudnoće (FOTO)

- Tad mi je sinulo da ne znaju svi kako bi trebalo da se veže pojasa kada ste u grugom stanju - kaže Kejti, inače i sama u 34. nedelji trudnoće, pa je objasnila da se pojas postavlja ispod trudničkog stomaka, i to tako da remen gore stoji između grudi.

Isto tako, napominje doktorka, ako trudnica sedi na mestu suvozača, svoje sedište bi trebalo da povuče što više nazad, odnosno što dalje od upravljača.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Da bi vam kože bila glatka i mekana kao pamuk, uradite ovo pre brijanja

- Tako se smanjuju šanse na minimum od udara vazdušnih jastuka koji će vas inače, ako se aktiviraju, udariti pravo u stomak - kaže dr Kejti, a svim budućim mamama u slučaju saobraćajne nesreće savetuje da osim lekara Hitne posete i ginekologa, čak i kad je reč o lakšoj nesreći i naizgled bez povreda. 

- Mnoge povrede se ne vide golim okom, a mogu ozbiljno da ugroze vas i bebu - napominje dr Kejti.

Britansko nacionalno udruženje za porodilje (National Childbirth Trust) ima i svoje smernice za ponašanje trudnica u saobraćaju, a oni za vožnju u automobilu savetuju:

Pročitajte još: Navikli ste se na šminku? Zašto bi nekada kožu trebalo da odmorimo od pudera

  • Nosite sigurnosni pojas sa tri tačke prihvata
  • Namestite ga tako da ide preko ramena i ključne kosti i dole između grudi.
  • Pazite da je dole pojas što niže moguće, ispod stomaka i deteta.
  • Namestite ga da vam je što udobnije, a prema potrebi prilagodite i sedište.

- To su i meni drugi rekli dok sam bila trudna, a u 22. nedelji trudnoće doživela sam tešku saobraćajnu nesreću - napisala je jedna žena u komentarima, a dodaje kako joj je pravilno vezivanje pojasa doslovno spasilo život, kao i život tad još nerođenog sina.

Pročitajte još: Maska za bore: Potrebni su vam samo JOGURT I KURKUMA

- Puno vam hvala na ovome! Ja sam u 26. nedelji i ovo mi niko nije rekao - napisala je jedna buduća mama, a prenosi Metro.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.