· · Komentari: 0
MUZEJI

U upravo otvorenom muzeju BLIZU BEOGRADA može se videti NOŠNJA stara 700 godina i probati NADLACKA (FOTO)

Povodom 250 godina od dolaska Slovaka u Staru Pazovu u ovom mestu je otvorena etnološka zbirka sa neverovatnim predmetima.

1603456617_IMG_1152.JPG
Foto: M. Kovačević

Sinonim za Slovake je živopisna nošnja, a pored prelepih šarenih sukanja i kapica u Zavičajnoj kući narodnog heroja Janka Čmelika u Staroj Pazovi može se videti 2000 orginalnih predmeta koji su pripadali Slovacima, ali i Srbima u ovom mestu.

Pročitajte još: Bacite kalendar, ZABORAVITE na LETOVANJE: Sada se traže SPARTANSKI vikend i NOMADSKI HOTELI

Ovo je najveća slovačka etnološka zbirka sakupljena na jednom mestu, a postavku je organizovala Turistička organizacija opštine Stara Pazova u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Rumi. Posetioci mogu da vide ne samo najstariju nošnju s kraja 19. veka nego i da probaju nadlacku - slovačku krofnu sa sirom ili posutu makom!

I sama kuća muzeja je pod zaštitom države

- U srpskom delu se nalazi pravi biser: nošnju iz 1930. godine koju su napravile članice Kola srpskih sestara iz Stare Pazove - kaže Milivoje Kovačević, ator zbirke.

U srpskom delu zbirke je nošnja - pravi biser!

Naime, uvidevši da su Srpkinje skinule nošnju i počele da se nose po "bečki" i "pariski" odlučile su da je otrgnu od zaborava. One su u sadarnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu sašile i istkale originalnu nošnju.

Pročitajte još: Potpuni HIT U SVETU: Ture u kojima otkrivaju KO IM JE DEDA plaćaju 8.000 evra, a dolazili su i u SRBIJU

Kovačević u muzeju

Ipak, najvredniji predmet zbirke je slovačka narodna nošnja s kraja 19. veka. Narodnu nošnju Slovakinje i danas nose i to je još jedan razlog zašto treba posetiti Staru Pazovu. Nošnja je ostala glavna karakteristika, jer im je izgled pođednako važan kao hrana i kuća.

Slovačka nošnja je nepromenjena od 14. veka.

- Prava je retkost videti nošnju koja se nosi od 14. veka, jer slovačka nije promenjena i danas je ručno tkana od konoplje i donja suknja izgleda kao pre 700 godina - kaže Milivoje Kovačević iz Turističke organizacije Opštien Stara Pazove.

Pročitajte još: ŠTA deca PAMTE sa letovanja? Shvatićete da su PRIMETILI ONO ŠTO VI NISTE!

Sačuvan i NOB
Zbirka se nalazi u rodnoj kući narodnog heroja Janka Čmelika  i sačuvana je postavka vezane za narodno oslobodilačku borbu.

I sama kuća ima istorijski značaj. Kuća narodnog heroja Janka Čmelika sagrađena je u prvoj polovini 20. veka, predstavlja tip seoske arhitekture i nalazi se pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od značaja. Janko Čmelik je bio sekretar sreskog komiteta KPJ za Staru Pazovu i član biroa PK KPJ za Vojvodinu. Streljan 12. maja 1942. god. u Sremskoj Mitrovici.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.