Oglas
· · Komentari: 0
Taktičke snajperke Viktriks

Ubojit "alat" elitnih profesionalaca (FOTO)

Skupe, ekskluzivne i široj javnosti malo poznate snajperke svakako predstavljaju smrtonosnu pretnju za protivničku stranu. Ostatak posla je (kao i uvek) na korisniku

1595583255_victrix.jpg
victrix foto: Dragan Šaponjić
Oglas

Viktriks proizvodi repetirke sopstvene konstrukcije namenjene lovu, sportskom streljaštvu i službenoj vojno-policijskoj upotrebi. Kompanija Viktriks je osnovana 1970. godine sa ambicijom da najprobirljivijim kupcima pruži visokoprecizno lovačko i sportsko oružje.

Izlažu na specijalizovanim sajmovima, foto: Dragan Šaponjić

Pročitajte još: Dizajnerski bljesak u sivilu jednoličnosti

Ime duguje noćnom leptiru iz roda moljaca, a svi modeli pušaka nose latinske nazive oružja koje su koristili rimski legionari. Toliko o istoriji... Sve ostalo što ima veze sa ovim oružjem rađeno je najmodernijom tehnologijom od vrhunskih, kvalitetnih materijala na savremenim mašinama. 

Visoki standardi 

Iznenađujuće lagana i spretna puška visoke preciznosti, foto: Dragan Šaponjić

Bili smo u prilici da detaljnije upoznamo taktičke snajperke iz serije Minerva. To su prema rastućoj snazi municije Pugio, Gladio, Scorpio, Tormentum i Corvo. Svaka puška je repetirka sa obrtno-čepnim zatvaračem originalne konstrukcije. Akcija tj. sanduk i zatvarač prave se od otkivka čelika AISI 630 sa PDV zaštitom visoke površinske tvrdoće. Cevi su izrađene rezanjem od nerđajućeg čelika što im garantuje visoku preciznost ali zato imaju kraći životni vek u poređenju sa kovanim cevima. 

Ostali elementi konstrukcije, uključujući Pikatini šine, obloge cevi, nožice i preklopni kundaci izrađuju se od lakih legura 6082 i 7075 koje su površinski tretirane elektro-hemijskim procesom. Boja finiša ima više opcija i zavisi od potreba naručioca. Za dodatnu opremu, na oblogama cevi su napravljeni otvori za "M-lock" sistem kačenja što ujedno olakšava hlađenje i smanjuje masu.

Svaka Viktriks puška u stvari je snajperski sistem prilagođen specifičnim misijama

Široka ponuda kalibara pruža korisniku mogućnost da odabere pušku sa optimalnim performansama za određeni zadatak. Bez obzira na kalibar, svaka Victrix snajperka dolazi sa fabričkom garancijom da pravi grupe veličine do 0,5 MOA na 100 metara što se dokazuje priloženom probnom metom. Pritom, za razliku od većine snajperki na tržištu, Viktriks ovaj rezultat ne uslovljava određenim tipom municije, što je kod drugih uobičajena praksa. Već ovaj detalj govori o visini usvojenih standarda proizvodnje, baš kao i njihov moto - "Očekujte neočekivano". 

Ozbiljno osmišljene opcije

Pugio V sa montiranim prigušivačem, foto: Dragan Šaponjić

Taktičke snajperke Viktriks imaju prepoznatljivu pojavu sa nekoliko karakterističnih elemenata. Na prvom mestu je neka vrsta ručice postavljene ispod prednjeg rukohvata, ispred okvira za municiju. Ovaj deo ima oblik zaobljenog četvorougla sa izdašnim dimenzijama tako da se kroz njega može provući krupna šaka u debeloj rukavici. Svi modeli takođe imaju bočno preklopne kundake podesive po svim osama. Po želji korisnika mogu da sadrže sklopivu treću nožicu za oslonac. Još jedan zajednički element je trokomorna gasna kočnica koja u zavisnosti od kalibra varira po obliku i dimenzijama, ali po unutrašnjoj konstrukciji sve slede isto rešenje za koje proizvođač tvrdi da je optimizovano nakon dužeg ispitivanja.  

Prvoklasan model

Spretna i kratka puška Pugio V, foto: Dragan Šaponjić

Pugio je najkompaktniji model u ponudi, namenjen prvenstveno urbanom okruženju i antiterorističkim akcijama koje zahtevaju vrhunsku preciznost. Pravi se samo u kalibru 7,62 NATO sa cevi dugom 40 cm. Sklopivi kundak omogućava strelcu da sa oružjem prikriveno dođe na željenu poziciju, po potrebi i u civilnoj odeći. Kod ovog modela skromnije dimenzije ne znače manje performansi pa su Pugio usvojili Col Moschin, NOCS, Stormo Incursori i neke elitne formacije izvan Italije. 

To nije lako oružje, ali raspored mase i balans čine da ta težina nekako ne predstavlja problem. Manipulacija je laka, a ergonomija odlična. Pugio je odlično rešenje za skučen prostor koji ograničava pokrete, a mogućnost prilagođavanja strelcu pomoći će vam da pronađete najbolju poziciju za gađanje. 

Kuriozitet kod ove puške je raspored tri braveća brega, koji je asimetričan. Postavljeni su na po 90 stepeni međusobno jer na taj način zatvarač odbravljuje pri kratkom pokretu od samo 45 stepeni, pa je repetiranje lakše i brže. Zaista je prvoklasno oružje.

Pouzdana u ekstremnim uslovima 

Gladio predstavlja naredni korak u pogledu dometa jer osim baznog kalibra 7,62 NATO nudi izbor između .280 Remington i novog, sve popularnijeg 6,5 mm Creedmore sa cevima dužine 55 i 70 cm. Opremljen je kraćom akcijom za municiju standardne dužine i sa modelom Pugio deli identične okvire kapaciteta sedam metaka. To je manje-više klasična repetirka ali sa mogućnostima koje strelcu dopuštaju da je potpuno prilagodi svojim potrebama što uz ekstremnu preciznost predstavlja dodatni kvalitet za formacijsko oružje.

Model Gladio V u kalibru 6,5 mm Kredmor, foto: Dragan Šaponjić

Posebna pažnja posvećena je kliznim površinama zatvarača koji sa spoljašnje strane ima spiralne žlebove. Na taj način, kretanjem napred-nazad lakše se izbacuje eventualna nečistoća poput snega ili blata, a povećava se pouzdanost u ekstremnim uslovima jer je italijanska armija angažovana u Alpima kod kuće ali i po vrletima Avganistana kao deo NATO misije u okviru operacije "Teseo". 

U zavisnosti od dužine cevi, preporučene daljine dejstva su između 600 i 800 metara gde postoji visoka verovatnoća pogađanja cilja prvim metkom. 

Unapređena konstrukcija 

Savršeno obrađene površine i gladak hod zatvarača, foto: Dragan Šaponjić

Za veće daljine preporučuje se model Scorpio sa dužim sandukom koji prihvata snažnu Magnum municiju u kalibrima .300 Vin. Mag; .338 Norma Mag. i naravno .338 Lapua Magnum koja je postala "zlatni standard" dalekometnog snajpinga.

U Viktriksu se ponose uporednim ispitivanjima po kojima Scorpio ima manji trzaj od drugih snajperki u istom kalibru čak i kada one imaju veću masu. Da bi osigurao nesmatan rad, Scorpio je na zatvaraču dobio udvojen izbacivač sa snažnim oprugama, a okidač je potpuno podesiv, dvostepeni sa minimalnom silom od svega 0,7 kg što je primerenije takmičarskom nego službenom oružju.

Scorpio takođe ima sklopive nožice koje na masivnoj montaži mogu da se kreću u sva tri pravca dok strelac prati cilj, ali i da se fiksiraju po potrebi. Efikasna daljina je deklarisana na 1.200 metara, ali korisnici tvrde da je moguće ostvariti precizan pogodak i na nekoliko stotina metara većoj daljini. Ipak, jedna od najimpresivnijih brojki u vezi sa ovom puškom je cena koja u zavisnosti od nivoa opreme prelazi sumu od 6.000 evra.

"Rezervisana" za elitne ratnike

Tormento V ima vrhunske performanse, foto: Dragan Šaponjić

Ukoliko želite nefer prednost na bojištu, za vas je Tormento. To je teška, ultraprecizna snajperka ekstremnog dometa u kalibrima .375 Čej Tak i .408 Čej Tak. Već sam izbor kalibara ukazuje na namenu ove puške jer je ova municija projektovana za gađanje na daljinama koje prelaze 2.000 metara. U Viktriksu tvrde da Tormento ove zahteve može i da realizuje. Osim povećanja dimenzija i mase izmenjeno je čelo zatvarača, pa je raspored bravećih bregova sada simetričan, a izvlakač i izbacivač su vidljivo uvećani. Masivna cev je duga 762 mm, a njen životni vek je oko 2.000 metaka nakon čega preciznost počinje da opada.

Pravi “razarač” među snajperkama teške kategorije, foto: Dragan Šaponjić

Ovu pušku već neko vreme koriste specijalistički timovi na terenu, ali u kompaniji kažu da ne mogu davati informacije o kojim se formacijama radi. Ako uzmete u obzir početnu cenu od 12.000 evra (bez optike) za osnovnu verziju jasno vam je da su u pitanju elitne jedinice.

Bez milosti 

Kod prethodnih modela akcenat je bio na preciznosti. Ali u pojedinim slučajevima uz preciznost vam je potrebna i snaga, bez obzira na to da li je reč o dobro zaklonjenom mitraljeskom položaju, protivničkom snajperisti koji se krije iza zida ili o vozaču samoubici sa kombijem punim eksploziva koji se ustremio na štićeni položaj. U Victrix-u veruju da je odgovor na takve pretnje Corvo. To je preko 13 kg teška snajperka čija 69 cm duga cev precizno isporučuje 17.000 džula energije na cilj.

Corvo zahteva stvarno ogroman prigušivač, foto: Dragan Šaponjić

Na video-snimcima koji su prikazivani na štandu, pokazano je kako projektil iz puške Corvo na 600 metara bukvalno razbija motor automobila zaustavljajući vozilo u mestu. Takva demonstracija ubojitosti ne ostavlja mesto sumnji u efikasnost. Ovaj model ima okvir kapaciteta pet metaka i simetrično raspoređene bregove za zabravljivanje. Kao i svi drugi modeli, do korisnika dolazi u koferu za bezbedan transport zajedno sa mekom terenskom torbom, remenom, priborom, rezervnim okvirima, nožicama...

Pročitajte još: Sajam u Las Vegasu je pokazao da američka ponuda oružja i opreme nema limit

Viktriks se trudi da korisnicima ponudi kompletan "alat" za precizno dejstvo po ciljevima. A ciljna grupa ove kompanije su elitni profesionalci.

Dragan ŠAPONJIĆ

Posetite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas