· · Komentari: 0
RADNE NAVIKE

Ulenjili su se tokom RASPUSTA? Imamo RECEPT kako deci vratiti radne navike

Tokom raspusta deca izgube meseca dana znanja, a neki padne i jedan koeficijent inteligencije!

1598684748_Depositphotos_6430449_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Tokom letnjeg raspusta deca izgube onoliko znanja koliko su stekla za mesec dana u prethodnoj školskoj godini, pa čak u proseku i jedan koeficijent inteligencije - zaključili su američki psiholozi na osnovu istraživanja koje su sproveli.

Pročitajte još: DETE koje raste u kući BEZ KNJIGA razvija OPASNU NAVIKU

Ako uzmemo u obzir da su zbog virusa korona školarci imali produženi odmor, jasno je da će im biti još teže da se vrate na staro.

Zbog igrica najveći problem je - logika!

Studija je pokazala da deca najveći problem u svakoj novoj školskoj godini uglavnom imaju sa gradivom iz matematike i maternjeg jezika, jer tokom leta ne rešavaju logičke zadatke i ne pišu, nego igraju igrice ili vreme provode u igri napolju. Zbog toga bi roditelji prvih nedelja u novom razredu trebalo da rade sa njima najviše na tim predmetima, da ih preslišavaju, zadaju im lakše zadatke i motivišu ih da se zainteresuju za učenje.

Pročitajte još: RODITELJI, čuli ste za MONTESORI SISTEM, ali da li znate ko je njegov tvorac?

- Značajno je da odrasli budu uz njih prvi mesec nove školske godine, jer teško da će učenici uspeti sebe da nateraju da opet revnosno uče, čak iako su dobri đaci - upozorava Majkl Džonson, jedan od vođa njujorške studije.

Bez vike!
Zaboravite na viku, galamu i pretnje. To nisu metode koje donose efekte.

Samo strpljivo Foto: Depozit

Mališani će se radije i dalje igrati posle škole, nego što će imati svest da je važno da urade domaći i pripreme se za testove. Zapamtite, vi ste tu da ih podsetite i pomognete im da ponovo izgrade radne navike. Uvek je dobro da se to ne dešava na silu, nego da lepim razgovorom doprete do svog školarca.

Pričajte mu o sledeće raspustu koji će provesti bezbrižno ako sada uči.

Podsetite ga da će, ako bude na vreme uhvatio korak sa novim gradivom, moći da bude bezbrižan na raspustu i da ne brine o popravljanju ocena. Učite i vi sa njim, zašto da ne. Na taj način ćete oboje kvalitetno provesti zajedničko vreme i učvrstiti odnos.

Pročitajte još: Ove osobine poseduju DECA koja su vrlo PSIHOLOŠKI OTPORNA

Džonson tvrdi da će mesec dana laganog rada sa decom sigurno dati rezultate za celu školsku godinu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.