· · Komentari: 0
Streličarstvo

Ultimativno tih (FOTO)

Baš kao i rovčica (maleni predator) po kojoj je dobio ime Šrev je prgav mali luk, koji ne prašta greške u gađanju, zahteva solidnu formu i odličnu tehniku

1616512563_shrev.jpg
shrev - foto: Boris Rakić

Kada je sredinom osamdesetih godina 20. veka tradicionalno streličarstvo počelo da se vraća na velika vrata, Ron Le Kler je na osnovu svog višedecenijskog streličarskog iskustva dizajnirao luk neobične konstrukcije. 

Pročitajte još: Oštricom na smrtonosnu avetinjsku mrežu (FOTO)

Vidi se koliko od refleks defleksa ostaje u funkciji, kada se na luk stavi tetiva i kako luk poprima svoj čuveni trouglasti oblik, foto: Boris Rakić

Luk koji je Ron zamislio, bio je najbolje moguće rešenje za ozbiljnog lovca lukom. On je treblo da izvuče maksimum iz materijala od kojih je napravljen, da bude kratak i lagan, brz, stabilan i dobro balansiran. Gladak za nateg, precizan, pouzdan i moćan kada treba da izbaci tešku lovačku strelu. Magičan odnos refleks-defleksa i prefinjena konstrukcija materijalizovani u Šrev luku bili su nešto sasvim novo u modernom tradicionalnom streličarstvu, za lukove od modernih materijala. 

Ron Le Kler u lovu, foto: "Šrev heven"

Mali lovački dugi luk kao i svaki drugi mora da ima vibracije. Posle odapinjanja strele osećaj nije poput neprijatnih vibracija, već uštelovanog instrumenta. Utegnut, spreman da se nosi sa njima i da ih trpi. Vrlo kratko i jasno, bez rezonujućih vibracija, koje se otežu dve-tri sekunde posle hica. Sve se završava za manje od jedne sekunde. I sve to bez utišivača! U krajnjem slučaju oni, ovde nisu ni potrebni. 

Iz ovog ugla se vidi koliko Šrev lukovi imaju izražen refleks defleks, foto: Boris Rakić

Jer, ako postoji tih luk onda je to Šrev. Bez utišivača na tetivi sa lakšim i težim strelama, ovaj luk jednostavno odbija da se čuje. Predivna osobina koja govori da se energija nigde ne rasipa. Da je sve podređeno transferu energije u strelu, na najprefinjeniji način. Konstrukcija luka, poboljšanja i visper string dali su fenomenalne rezultate u ovom segmentu. 

U punom nategu luk i dalje zadržava povoljan ugao tetive, foto: Boris Rakić

Na mahove sam samo uhvatio rezak zvuk tetive koja para vazduh, ali ne kao snažan, već kao prijatan pozadinski zvuk. NJegova ultra tanka tetiva prosto seče vazduh, a sa dva-tri metra udaljenosti, kada neko drugi iz njega gađa ni ovaj zvuk se ne čuje. Ovo je vrhunski rezultat, jer kada su postavljeni utišivači, ovaj luk je postao bešuman. 

Pročitajte još: Sečiva za neplanirane okolnosti (FOTO)

Luk je nekoliko dana testiran u prelepom ambijentu mreže dunavskih kanala, foto: Boris Rakić

Nijedan proizvod ne dostiže svoju dobru reputaciju samo po svojim karakteristikama, već i čitavom pozadinom u koju se smešta, vremenom i tradicijom koju je stvorio. Tako da se kupovinom Šrev luka kupuje i deo istorije, a kvalitet se podrazumeva. Cene se kreću od 750 do 930 dolara. 

Boris Rakić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.