Oglas
· · Komentari: 0
KOSTI

Ultrazvuk otriva zašto boli zglob, a leči ga promena životnog stila

Upaljeni zglobovi se uspešno leče samo ako se promene životne navike.

1616489575_Depositphotos_26498101_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Bol, otok, ograničenje pokreta, nekad i povišena temperatura i crvenilo znaci su upaljenog zgloba. U ovom stanju jedina prava pomoć je pregled reumatologa, jer samo uvid specijaliste može da dovede do otkrivanja uzroka problema i postavljanja odgovarajuće dijagnoze.

Pročitajte još: Nefrolog sa VMA upozorava: Posle kovida mnogi pacijenti moraju na dijalizu

Doktor Nikola Roganović, reumatolog, kaže da osim kliničkog pregleda, lekar mora dobro da uzme anamnezu pacijenta:

Punkcija zgloba
Sagovornik napominje da je u nekim situacijama razlog upale zgloba moguće utvrditi i nakon punkcije zgloba sa izvlačenjem tečnosti iz njega. Laboratorijskom analizom ovog sadržaja dobijaju se dragoceni podaci o karakteristikama upale.

- Sledeći važan korak je upućivanje na laboratorijske analize, koje obično uključuju i proveru imunoloških markera.

Rade se analize imunoloških markera.

Uz proveru stanja parametara iz krvi od značajan je i rendgenski snimak.

- Rendgen nam je vrlo važan u dijagnostici upaljenog zgloba, ali bih naglasio značaj dobro urađenog ultrazvučnog pregleda - kaže dr Roganović. 

Pročitajte još: Poklanja se za 8. mart, a vekovima se koristi kao lek protiv kašlja (RECEPT)

Savremenim ultrazvučnim aparatima moguće je, bez rendgenskog zračenja, videti delove zglobne čaure i zglobnih površina, uočiti stepen degenerativnih promena ili oštećenja zglobnih površina, hrskavice i meniskusa, prisustvo cisti ili izliva u zglob ili izvan njega, pa čak i karakteristike njihovog sadržaja. Pri tome, ovaj pregled je bezbolan, komforan i neškodljiv.

Ultrazvuk zglobova je bezbolan i pouzdan.

Kada je o lečenju upaljenih zglobova reč, reumatolozima je na raspolaganju primena opštih mera, lekova, fizijatrijskog lečenja i hirurgije. Svaki pristup ima svoj značaj, ali među ključnim je promena životnih navika. Jer, kako napominje doktor Roganović, nema tog modela lečenja koji može da pomogne u slučaju preterene telesne težine, slabe pokretljivosti i pušenja.

Pročitajte još: Istraživanje u Vuhanu pokazalo da se posle kovida 6 meseci osećaju tegobe

Ove loše navike narušavaju zdravlje u celini, a posebno ubrzavaju propadanje zglobova što uzrokuje pojavu tegoba i bola.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas