Oglas
· · Komentari: 0

Uporne AKNE kod odraslih nisu retkost! Evo šta ih izaziva

Pored policističnih jajnika i viška muških hormona, akne kod odraslih mogu nastati kao posledica teške šminke, koja zatvara pore i agresivnih tretmana.

1611269259_akne.png
Foto: Pixabay
Oglas

Problemi sa aknama i u tridestim godinama, posebno kod žena, nisu retkost. Uprkos činjenici da su nepoželjne, one su obično signal poremećaja u hormonima koji mogu upućivati i na druge zdravstvene probleme.

Pročitajte još: Akne - njihovo mesto na licu otkriva vaše unutrašnje tegobe

Uprkos činjenici da su nepoželjne, one su obično signal poremećaja u hormonima koji mogu upućivati i na druge zdravstvene probleme.

Nedavna naučna studija Univerziteta u Kaliforniji pokazala je kako kod oko 80 odsto žena koje su uzimale antibiotike potiv akni nije došlo do poboljšanja stanja. Ako se akne javljaju kao rezultat hormonalne neravnoteže, česti propratni simptom su i neredovni menstrualni ciklusi. Zbog toga je ključno problem akni tretirati lekovima koji deluju na hormone.

Teška šminka
Uzrok akni može biti i šminka koja začepljuje pore i ne omogućava im da dišu, zbog čega dolazi do bolne upale i nakupljanja sebuma. To se posebno odnosi na mešovitu i masniju kožu koja je sklonija nastanku bubuljica i akni. Rješenje je šminka na bazi vode i minerala.

Uzroci neravnoteže hormona 

Jedan od najčešćih uzroka akni je sindrom policističnih jajnika, a kod njega su akne tipično raspoređene na donjoj polovini lica i duž linije vilice. Takođe, prisutno je i gojenje i usporen metabolizam.

Pročitajte još: Ovo voće je idealno jesti pre doručka

Akne mogu da nastanu i kao rezultat viška muških hormona, a kod takvih slučajeva akne se najčešće leče kontracepcivnim pilulama koji vraćaju hormone u ravnotežu.

Preagresivni tretmani 

Pročitajte još: Sve o kremama za područje oko očiju: Da li ste znali da se nanose samo jednim prstom?

Česta pranja lica kao i agresivni kozmetički tretmani koji djeluju kao piling, pa isušuju kožu mogu dovesti do preteranog lučenja sebuma i pogoršanja problema sa aknama. Ako koristite tretman protiv akni, posavetujte se sa dermatologom i neka vas on uputi koliko često smete da perete lice i kojim redosledom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas