Oglas
· · Komentari: 0
BEŠIKA

Urolog sa VMA: Stide se što ne mogu da stignu do toaleta, a problem lako rešavamo!

Ukoliko ne možete na vreme da stignete do toaleta i nevoljno pustite malo urina, savet je da smršate i radite posebne Kegelove vežbe kojima ćete da ojačate mišiće karlice i one koji zatvaraju mokraćnu cev.

1614686587_Depositphotos_73431095_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ako je vaš problem sa nevoljnim mokrenjem izraženiji, onda je neophodno da lekar propiše lekove. Krajnji način lečenja inkontinencije, odnosno nevoljnog puštanja urina je hirurgija.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Profesor dr Vladimir Bančević, urolog Vojnomedicinske akademije, kaže da se tradicionalna tehnika otvorenog hirurškog pristupa radi rešavanja inkontinencije danas retko primenjuje:

Problem rešava mrežica koja podiže mokraćnu bešiku i ojačava mišić.

- NJu su zamenile minimalno invazivne procedure stavljanja mrežica i trakica od veštačkih materijala, kojima se podiže mokraćna bešika i ojačava mišić kojim zatvara mokraćnu cev - sfinkter. U značajnom usponu su i minimalno invazivne procedure kojima se ubrizgava sredstvo u sam sfinkter i time poboljšava mehanizam kontrole zatvaranja mokraćne cevi. Najkomplikovanije forme inkontinencije se rešavaju ugradnjom veštačkog sfinkterskog mehanizma.

Neprijatnost Foto: Depozit

Inače, inkontinencija može da se javi u svim životnim dobima i to kod oba pola.

Problem imaju žene svih godina, ali nakon 50. češće

- Kod žena, najčešće nakon 50. godine života može da dođe do "pada" karličnih organa, kada mokraćna bešika i mokraćna cev zauzimaju drugačiji položaj koji olakšava nevoljno isticanje urina - kaže naš sagovornik.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

S druge strane, vremenom kod oba pola patološko zadebljanje mišića mokraćne bešike dovodi do njegove preterane aktivnosti, smanjenja kapaciteta mokraćne bešike i naglih, imperativnih nagona na mokrenje koji mogu dovesti do inkontinencije.

Kada je urgentno i treba pod hitno ići kod lekara?
Kako objašnjava profesor Bančević, kada pacijent oseća nagli, neizdrživ nagon za mokrenjem, koji ne može voljno da odloži i koji se završava umokravanjem naziva se urgentna inkontinencija. U slučaju, kada do umokravanja dođe usled fizičkog napora, pokreta, smeha, kijanja, kašljanja ili podizanja tereta reč je o stres inkontinenciji. Nije isključeno ni da postoji njihova kombinacija.

Bez obzira na to kojeg je tipa i stepena, inkontinencija bi trebalo da se leči.

Pročitajte još: Grčenje mišića je signal upozorenja koje šalje telo: Evo kada treba hitno otići kod lekara

- Pored veće učestalosti infekcija, iritacije kože genitalne regije, materijalnih troškova zbog nabavke uložaka i pelena, stanje inkontinencije svakako prati i osećaj stida, kao i nesigurnosti u socijalnim kontaktima zbog potencijalnog nevoljnog umokravanja - kaže profesor Bančević.

Najveća od svih tegoba je osećaj neprijatnog mirisa urina, što neretko vodi u depresiju i samoizolaciju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas