· · Komentari: 0
Propisi

USKORO! Ako popijete koju čašicu - automobil će ODBITI da vas vozi!

Zemlje Evropske unije dogovorile obaveznu primenu novih uređaja i sitema u vozilima od 2022.

1594628973_volvo-naslovna.jpeg
Foto:"Volvo"

Ukoliko za dve godine kupite novi automobil u nekoj od zemalja Evropske unije i proslavite tu kupovinu, sa recimo, samo jednom čašicom alkohola, nećete moći d odvezete automobil do kuće!
Jednostavno, vozilo neće hteti da upali!

Naime, zemlje EU su se usaglasile da u novim automobilima moraju da se od 2022. primenjuju i najmoderniji sistemi zaštite putnika koji će po njima, a ne samo "auto-alkometar" sprečiti da na putevima Evrope do 2038. bude manje 25.000 poginulih i 140.000 teško povređenih. Materijalna ušteda meriće se u desetinama milijardi dolara.

Ubuduće će auto vršiti alko-test (Foto:D.Milovanović)

- I ranije su neki proizvođači automobila, naročito u SAD i "volvo" i "saab" u Evropi ugrađivali te uređaje, ali sada će, za dve godine biti obavezni - objašnjava predsednik Asocijacije automobilskih novinara Srbije i novinar RTS Dragan Milutinović koji je prisustvovao i naučnim predavanjima na ovu temu - Tu su brojni sistemi koji će znatno povećavati bezbednost.

Pročitajte još:VAŽNO! Šta ako vam nije PO PROPISIMA napumpana guma na autu?

Zemlje članice EU su se obavezale da će u svoja nacionalna zakonodavstva uvrstiti ove odredbe, pa se ne očekuje bilo kakav probem oko primene.

- Možda vam se čini da je malo vremena ostalo da se sve ovo primeni u praksi ali nije tako. Već sve to postoji na ovaj ili onaj način ugrađeno u automobile srednje klase. Ostaje da se samo propisi dovedu u sklad - kaže Anika Ekberg iz saobraćajne policije EU.

Foto:"Volvo"

Pored alko-metra, biće obavezna ugradnja i takozvane crne kutije, nešto slično kao kod aviona, pa će se na osnovu telemetrijskih podataka tačno znati uzroci udesa.

Pročitajte još:Zakon dozvoljava da cele godine vozite sa zimskim gumama, ali evo zašto to NIJE DOBRO

Biće obavezna i ugradnja sistema koji detektuje umor vozača, sprečava vozilo d a izađe iz kolovozne trake, čitač saobraćajnih znakova sa sistemom zaustavljanja vozila ako prekoračite brzinu, automatsko kočenje u kritičnim situacijama, paljenje sva četiri žmigavca u tom slučaju, prepoznavanje pešaka i biciklista ali i povećanje prostora u vozilu za glave vozača i putnika.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.