· · Komentari: 0
RASPUST

Uskoro sledi ŠOK: Savet psihologa VESNE kako da se dete ne šokira polaskom u ŠKOLU

Bez obzira na to da li će se vratiti u školske klupe ili nastaviti da se obrazuju onlajn, preporuka stručnjaka je da se tokom raspusta druže sa knjigom.

1610189361_knjigedepo.png

Ove godine, zimski raspust je trajao duže nego inače, pa su školarci imali više vremena da se odmore, naspavaju, igraju, gledaju filmove ili, kako to tinejdžeri vole da kažu, “bleje”. Ali to ne znači da bi trebalo sasvim da se opuste, bar ne ove, poslednje nedelje uoči povratka nastavi.

Pročitajte još: Ovo su razlozi zbog kojih manjak sna kod tinejdžera loše utiče na mozak

Vesna Petrović, psiholog i psihoterapeut smatra da bi na radne navike, zbog vanrednog stanja prilično poljuljane kod većine đaka, morali da mislimo već sada, a ne kada počne novo polugodište.

- Savetujem roditeljima da mlađim učenicima svakog dana zadaju neki mini-zadatak iz jednog predmeta, kako ne bi zaboravili gradivo iz prvog polugodišta. Obavezno proverite kako su ih uradili i pomozite im ako vidite da su pogrešili ili da negde “zapinju”.

Lektira za tinejdžera: Bez kazni i uslovljavanja
Za stariju decu je dobro da pročitaju lektiru ili neku knjigu po izboru, ali i da porade na predmetu iz kog su bili najtanji u proteklom periodu. Podstaknite ih da tome pristupe bez otpora, tako što im nećete uskratiti vreme za odlazak napolje ili igranje igrica, već se dogovorite da slobodne aktivnosti upražnjavaju posle završenih obaveza.

Čak i đaci koji su briljirali u prvom polugodištu neće biti na gubitku ako bar dan pre početka nastave utroše na preslišavanje savladanog gradiva, prelistavanje svezaka ili čitanje knjige koja može i ne mora da bude obavezna literatura.

Pročitajte još: Naučnici su utvrdili, a postoji i dobar razlog što je raniji odlazak na spavanje zdraviji

I najmanji mentalni napor tokom raspusta dobar je za održavanje umne “kondicije” školaraca, pa tako neće biti u šoku kada opet krene sezona kontrolnih radova i testova.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.